Nieuwe hoop voor Kasjmir

Nieuws

Nieuwe hoop voor Kasjmir

Athar Parvaiz

06 januari 2009

De spanning tussen India en Pakistan is te snijden, maar voor Kasjmir, de belangrijkste twistappel tussen de twee landen, is er nieuwe hoop. Bij zijn eedaflegging maandag (5 januari) verklaarde de nieuwe deelstaatpremier van Jammu en Kasjmir, Omar Abdullah, dat hij een dialoog op gang wil brengen met separatistische politici in het omstreden gebied.

De partij van Abdullah, de pro-Indiase National Conference, haalde bij de verkiezingen van eind vorig jaar 28 zetels in het parlement van de deelstaat. Om een regering te kunnen vormen, moest de NC een coalitie aangaan met de Congrespartij, die de federale regering leidt en in Jammu en Kasjmir 17 zetels veroverde.

Maar Abdullah reikt ook de hand aan de Hurriyat Conference, een beweging die opkomt voor een onafhankelijk Kasjmir. De voorbije decennia leidde dat onafhankelijkheidsstreven tot veel geweld  “Ze moeten zich nu gerealiseerd hebben dat gesprekken de enige weg vooruit zijn. Ik wil ook met hen praten”, verklaarde Abdullah.” De separatisten hadden vorig jaar tot een boycot van de verkiezingen opgeroepen, maar die had weinig succes. Meer dan 60 procent van de kiesgerechtigden ging stemmen.

Betogingen

Opvallend genoeg werd er vorig jaar ook massaal betoogd voor zelfbeschikking in Kasjmir. Aanvankelijk verliepen die betogingen rustig, maar later vielen er bij confrontaties tussen deelnemers en de ordediensten verscheidene doden. De Indiase regering in New Delhi verwijst naar de massale deelname aan de verkiezingen om te stellen dat de steun voor een onafhankelijk Kasjmir terugloopt.

Waarnemers oordelen dat Kasjmir nu de gelegenheid heeft te breken met zijn gewelddadige verleden. Het succes van de verkiezingen lijkt aan te geven dat veel inwoners van Kasjmir gewelddadig verzet tegen het Indiase bestuur afzweren.

“De gematigden in het kamp van de voorstanders van onafhankelijkheid realiseren zich nu dat de mensen kiezen voor goed bestuur en ontwikkeling”, denkt Gul Mohammad Wani, een analist van de Universiteit van Kasjmir. “De leiders van de onafhankelijkheidsbeweging hebben geen middelen om aan die noden tegemoet te komen.”

Ook de politieke commentator Showkat Sheikh gelooft dat het “politieke discours in Kasjmir nu kan gaan veranderen”. Politici van alle strekkingen worden door de kiezers gedwongen zich meer om de alledaagse problemen te bekommeren.

Zelfbestuur blijft op de agenda

In het separatistische kamp maakt de massale opkomst voor de verkiezingen voorlopig weinig indruk. “Verkiezingen zijn nutteloos in Kasjmir zolang het vraagstuk Kasjmir niet is opgelost volgens de wensen van de bevolking”, zegt hardliner Syed Ali Shah Geelani.

Volgens een van de meest gerespecteerde leiders van de onafhankelijkheidsbeweging, Mirwaiz Umar Farooq, blijven veel inwoners uitkijken naar zelfbestuur. “We weten dat mensen het lastig hebben door de gebrekkige infrastructuur en de beperkte toegang tot elektriciteit en drinkwater. Geen wonder dat ze gaan stemmen als ze daarmee die problemen kunnen oplossen.”

Normaal waren de verkiezingen ook niet te noemen. Bijna alle bekende voorstanders van een onafhankelijk Kasjmir werden gearresteerd of onder huisarrest geplaatst tot de zeven fases van de verkiezingen achter de rug waren. Geregeld werden er ook uitgaansverboden ingesteld om de zaak rustig te houden.

Vredesproces

Het Indiase deel van Kasjmir, dat overwegend door moslims wordt bewoond, wordt ook door Pakistan geclaimd. India en Pakistan vochten twee oorlogen uit om het gebied nadat ze in 1947 onafhankelijk waren geworden. In 2004 begonnen India en Pakistan aan een vredesproces dat ook tot een oplossing zou moeten leiden voor de kwestie Kasjmir. De gesprekken lijken gestokt na de aanslagen in de Indiase stad Mumbai in november vorig jaar.

Intern was Kasjmir vooral de voorbije twee decennia onrustig. Separatistische militanten, al dan niet gesteund door Pakistan, kozen voor geweld om hun doel te bereiken. De keiharde repressie door de Indiase ordediensten maakte ook veel slachtoffers. Tussen 1989 en 2007 werden er volgens India in Jammu en Kasjmir 690 politieke moorden gepleegd.

Volgens Wani, de analist van de Universiteit van Kasjmir, hielp het vredesproces tussen India en Pakistan de voorbije jaren het geweld en de rol van extremistische militanten in Kasjmir terug te dringen. Daarom is het volgend hem belangrijk dat het proces spoedig wordt hervat.