Nieuwe NSA-wet bevat al achterpoortje

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde gisteren een nieuwe wet goed die de inlichtingendienst NSA aan banden moet leggen. Het voorstel verbiedt om massaal telefoongegevens te verzamelen van Amerikaanse burgers. Alleen, zeggen deskundigen, is de wet op het laatste moment zo aangepast dat er weer achterpoortjes zijn.

Het wetsvoorstel kwam er als reactie op de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Hij bracht aan het licht dat de NSA op enorme schaal telefoongegevens bijhield van gewone Amerikanen.

De nieuwe wet moet daar wat aan veranderen en verbiedt de “bulk collection” van telefoon- en internetgegevens. De NSA mag niet langer zomaar de gegevens van alle Amerikanen bijhouden, maar mag gericht zoeken op specifieke termen.

Achterpoortje

De wet werd met 303 tegenover 120 stemmen goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden, maar maar privacy-activisten en verschillende Democratische politici kanten zich tegen de veranderingen die op het laatste moment nog zijn aangebracht aan het wetsvoorstel.

Zo beperkten eerdere versies van het voorstel de mogelijke zoektermen van de NSA tot “een unieke persoon, account of entiteit”, terwijl de uiteindelijke versie het heeft over zoekopdrachten “zoals een persoon, account, entiteit, adres of toestel”.

Volgens de critici zet het wegvallen van het woord “uniek” en het toevoegen van het woord “zoals” de deur open voor een zeer brede interpretatie, en kan de inlichtingendienst dus op grote schaal gegevens verzamelen.

Stap in goede richting

De initiatiefnemers van het voorstel, Congresleden uit beide partijen, geven toe dat de wetgeving niet perfect is, maar zijn blij met de goedkeuring. “De stemming in het Huis van Afgevaardigden is de eerste significante beperking van overheidstoezicht sinds 1978”, zeggen ze in een verklaring. “Het is geen perfecte wet, maar de USA Freedom Act is een belangrijke stap in de goede richting.”

De critici van het wetsvoorstel verleggen nu hun focus naar de Senaat, die het wetsvoorstel nog moet goedkeuren. Ze zullen er proberen om de omschrijving van de zoektermen opnieuw strikter te maken.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift