Nieuwe OPEC-baas ijvert voor prijsstijging

Nieuws

Nieuwe OPEC-baas ijvert voor prijsstijging

Andrés Cañizález

27 juni 2002

De Venezolaanse minister van Energie en Mijnbouw Alvaro Silva Calderón werd gisteren unaniem verkozen als nieuwe voorzitter van de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen. Zijn voornaamste betrachting zal zijn om de prijs van een vat ruwe olie op te trekken tot 25 dollar door de productie te beperken.

De nieuwe secretaris-generaal volgt daarmee de lijn van zijn voorganger en landgenoot Ali Rodríguez: ‘eerlijke’ olieprijzen aanhouden via kunstmatige productiebeperkingen. Die strategie werpt sinds april vruchten af. In het eerste kwartaal bereikte olie nog een bodemprijs van 19,88 dollar per vat. Maar door productiebeperkingen, van kracht sinds januari, slaagde de OPEC erin om per dag anderhalf miljoen vaten van de markt te houden. De productie ligt nu op 21,7 miljoen vaten per dag, tien procent minder dan begin dit jaar. Een vat olie kostte vorige week gemiddeld 23,88 dollar.

De aftredende secretaris-generaal slaagde erin ook niet OPEC-leden over de streep te trekken. Angola, Mexico, Noorwegen, Oman en Rusland verbonden zich tot een bijkomende productiebeperking van 500.000 vaten per dag.

In een interview met de Venezolaanse televisie vanuit Wenen verklaarde Calderón marktstabiliteit na te streven door het OPEC-beleid af te stemmen op dat van niet-OPEC leden, om te vermijden dat de prijzen crashen, zoals we meegemaakt hebben in 1998. De nieuwe OPEC-baas ziet zijn aanstelling als een erkenning van de belangrijke rol die Venezuela speelt in de versterking van de OPEC sinds het aantreden van president Hugo Chávez.

Silva Calderón blijft de nieuwe OPEC-voorzitter tot januari 2004. Hij maakt de termijn af Rodríguez, die op vraag van Chávez het Venezolaanse oliebedrijf Petróleos de Venezuela uit het slop gaat trekken.

Ref: wd if