Staatssteun wordt op termijn afgeschaft

Nieuwe Poolse kolencentrale wordt wellicht nooit rendabel

Kris Duda (CC BY 2.0)

Steenkoolmijn van Bielszowice in Polen. Steenkool is nog steeds een belangrijke grondstof in Polen.

De geplande Poolse kolencentrale Ostrołęka C zal nooit winstgevend worden als de staatssteun over een aantal jaren wordt afgeschaft. Er kan zelfs een verlies van 1,7 miljard euro ontstaan, staat in een nieuw rapport van Carbon Tracker.

Ostrołęka C, een joint venture tussen de Poolse staatsbedrijven Energa en Enea, is volgens de Poolse regering bedoeld om de energievoorziening in Polen zeker te stellen, als aanvulling op hernieuwbare energie. De centrale moet oude kolencentrales vervangen die rond 2020 buiten gebruik worden gesteld.

Het project is echter sterk afhankelijk van overheidssteun, die momenteel door de Europese Unie uitgefaseerd wordt.

Hervormingen

De EU is nog in gesprek over hervormingen van de zogenoemde ‘capaciteitsmechanismen’ die staatssteun mogelijk maken. Er zijn plannen om centrales met een uitstoot van meer dan 550 gram CO2 per kilowattuur hiervan uit te sluiten. 

Als die plannen doorgaan, betekent dat volgens Matthew Gray van Carbon Tracker dat geen staatssteun meer mogelijk is voor kolencentrales. “Dit zou weleens de laatste nieuwe kolencentrale in Polen kunnen worden. En als die er komt, wordt het vrijwel zeker een financiële en economische ramp”, zegt hij.

“Aangezien het geplande project vrijwel volledig afhankelijk is van betalingen uit de capaciteitsmarkt, die zeker niet gegarandeerd zijn, denken wij dat de kans groot is dat bij Ostrołęka C onnodig aandeelhouderswaarde vernietigd wordt.”

Onzeker

Volgens Gray is het zeer onzeker of het capaciteitsmechanisme in Polen, dat voor een periode van tien jaar is goedgekeurd door de Europese Commissie, na 2030 nog functioneert. Op grond van de goedkeuring kunnen aanbieders van elektriciteit in Polen een extra vergoeding krijgen bovenop de inkomsten die ze halen uit de verkoop van elektriciteit op de markt.

Als de betalingen vanuit de capaciteitsmarkt ophouden en Ostrołęka C niet voortijdig wordt gesloten, dan kan de negatieve netto contante waarde gedurende de hele levensloop van de centrale oplopen tot 1,7 miljard euro, zegt Gray.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift