Nieuwe president reikt inheemse Ecuadoranen de hand

Door de nipte verkiezingsoverwinning van Lenín Moreno in Ecuador moet links het geweer van schouder veranderen. De nieuwe president zal vooral de inheemse bevolking moeten zien terug te winnen.

  • Agencia de Noticias ANDES Ibarra verwelkomt presidentskandidaat Lenín Moreno Agencia de Noticias ANDES

Moreno, die het zondag in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen nipt haalde en op 24 mei de eed aflegt, was de kandidaat van Alianza País, de linkse regeringspartij.

Het eerste wat Moreno zondag na de bekendmaking van de uitslag deed, was de sociale bewegingen de hand reiken. Tien jaar geleden steunden die huidig president Rafael Correa nog, maar gaandeweg keerden ze zich ontgoocheld van hem af.

Inheemse zones in de Sierra

Ook al heeft de nieuwe president eveneens een meerderheid in het parlement, door zijn nipte overwinning zal hij een grote politiek-sociale alliantie moeten smeden die het draagvlak voor zijn beleid vergroot.

Moreno, die vicepresident was van 2007 tot 2013, haalde zondag 51,16 procent van de stemmen, de rechtse kandidaat, Guillermo Lasso, 48,84 procent.

‘Ik zal iedereen die de dialoog wil aangaan over de grote nationale doelstellingen, de hand blijven reiken’

‘Ik zal iedereen die de dialoog wil aangaan over de grote nationale doelstellingen, de hand blijven reiken’, zei hij zondag in een televisie-interview.

‘Er zullen meningsverschillen zijn, dat zal van de dialoog afhangen. Maar als we genereus zijn in hart en geest kunnen we het eens worden.’

Vooral in inheemse zones in de Sierra, het centrale gebergte met onder meer de Andes, is de steun voor de regeringspartij sterk afgebrokkeld. De rechtse kandidaat haalde er meestal een betere score.

‘Moreno wint aan de kust maar verliest bij de boeren en inheemse bevolking in de Sierra’, zegt politiek analist Xavier Flores. ‘Daar zal hij rekening moeten mee houden als hij zijn beleid bepaalt.’

‘Ik reik de inheemse kameraden die weggegaan zijn, de hand’, zei Moreno zondag in het televisie-interview. Ook met vrouwen, groenen en jongeren wil hij de banden weer aanhalen.

Mensen met een beperking

Ook in de hoofdstad, nog een links bastion, haalde Moreno geen meerderheid. Het is in Quito dat Correa tien jaar geleden de basis legde voor zijn Burgerrevolutie.

‘Moreno kan bruggen bouwen naar de sectoren die zich van de regering gedistantieerd hebben.’

Correa koos vaak voor het conflict. ‘De stijl van Moreno is anders’, zegt Flores. ‘Hij kan bruggen bouwen naar de sectoren die zich van de regering gedistantieerd hebben.’

Ook de leider van Alianza País, Álvaro Sáenz, wijst op de noodzaak om de sociale basis van het regeringsbeleid te verbreden om zo de toekomstige aanvallen van rechts te kunnen pareren.

Moreno is verlamd aan beide benen doordat hij bij een overval in 1998 een kogel in de rug heeft gekregen. Hij is zo de eerste president sinds de Amerikaan Franklin Delano Roosevelt die in een rolstoel zit.

Hij zet zich wereldwijd in voor de rechten van mensen met een beperking. In 2013 trok hij naar Genève, waar hij speciaal VN-gezant voor mensen met een beperking werd, tot hij naar zijn land terugkeerde voor de presidentsverkiezingen.

Opgeheven hoofd

Correa beëindigt zijn presidentschap met de steun van ruim 50 procent van de Ecuadoranen. Hij haalde het onlangs ook in een referendum over fiscale paradijzen. En in het parlement kreeg zijn partij opnieuw de meerderheid.

Ondanks de nipte overwinning van zijn opvolger, verlaat hij met opgeheven hoofd het politieke toneel, iets waar geen enkele Ecuadoraanse president sinds de terugkeer van de democratie in 1979 in geslaagd was.

Maar zijn conflicten met de inheemse bevolking hadden verregaande gevolgen, waardoor Moreno in sommige zones verloor.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift