Nieuwe therapie voor Afghaanse heroïnegebruikers

Nieuws

Nieuwe therapie voor Afghaanse heroïnegebruikers

Pavol Stracansky

06 april 2011

Een pilootproject met methadon gooit hoge ogen onder Afghaanse artsen en internationale organisaties in het land. Ze hopen dat de nieuwe aanpak de heroïneverslaving en de opmars van hiv/aids in het land kunnen terugdringen.

Volgens de artsen werkt het programma duidelijk tegen de verspreiding van ziekten die overgedragen worden via injectienaalden, en helpt het de patiënten weer een plaats te vinden in de maatschappij.

“In een land als Afghanistan zijn er geen referentiekaders voor een sociaal werker of psychosociaal begeleider”, zegt dokter Zemaray Amin van Medecins du Monde (MDM). “Als alles in één programma wordt geïntegreerd, zijn de resultaten behoorlijk indrukwekkend.”

Amin is “erg optimistisch dat, ondanks vele barrières, het succes van het project zal leiden tot de aanvaarding van substitutietherapie in Afghanistan.”

Het land is goed voor 90 procent van de wereldwijde opiumproductie, maar na drie decennia van oorlog en armoede is ook het gebruik van verdovende middelen er aanzienlijk toegenomen. Vooral in stedelijke gebieden is de situatie geëscaleerd.

Uit een onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat ongeveer een miljoen Afghanen verslaafd zijn aan drugs. Dat is 8 procent van de bevolking of het dubbele van het wereldwijde gemiddelde. Volgens Amin is het heroïnegebruik in Afghanistan nog problematischer. Volgens MDM is het aantal gebruikers gestegen van 50.000 in 2005 tot 120.000 in 2009.

Aids

De opmars van het aantal drugsgebruikers gaat hand in hand met de verspreiding van hiv/aids. Injecterende drugsgebruikers zijn de groep met het hoogste risico op de ziekte: 7 procent in drie steden in 2009, in vergelijking met 3 procent in één stad in 2006. Ook het aandeel van de bevolking dat besmet is met hepatitis C is gestegen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het uitwisselen van besmette naalden verantwoordelijk voor meer dan 80 procent van alle nieuwe hiv-gevallen in Centraal-Azië. Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan 85 procent van de gebruikers regelmatig injectienaalden uitwisselt.

Tot vorig jaar bestonden in Afghanistan enkel afkicktherapieën, maar die zijn volgens de artsen een pak minder effectief. “Het percentage dat er hervalt is erg hoog”, zegt Amin. Maar het huidige substitutieproject blijkt erg succesvol. Meer dan zeventig patiënten reizen uren naar Kaboel om behandeld te worden.

Methadon

De resultaten, die deze week werden voorgesteld op de jaarlijkse conferentie van de International Harm Reduction Association  in Beiroet, tonen dat 83 procent van de patiënten de behandeling volhield. De psychologische gezondheid van de patiënten verbeterde aanzienlijk en de criminaliteit daalde.

Het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit (Unodc) roept de Afghaanse regering op om de therapie te veralgemenen. Het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid heeft het project gesteund met hulp van de Wereldbank, maar er is bezorgdheid over de toekomst. De methadon die in het project gebruikt wordt, moet immers vergund worden door het ministerie voor Drugsbestrijding.

Na enkele maanden bleken er problemen met de import van de methadon. Het ministerie voor Drugsbestrijding wil een onafhankelijke audit van de resultaten, in tussentijd worden geen nieuwe patiënten toegelaten.

Toch blijven de artsen het project door dik en dun verdedigen. “de respons van de patiënten en hun families is erg positief”, zegt Amin. “Ze hebben positieve veranderingen gezien in hun gezondheidstoestand, reïntegratie in de familie en de samenleving, beter zelfvertrouwen en verbeteringen in allerlei aspecten van hun leven. Elke dag krijgen we aanvragen van mensen en hun familie om deel te nemen aan het programma.”