Nigerese wint VN-prijs voor hulp bij fistula

Nieuws

Nigerese wint VN-prijs voor hulp bij fistula

IPS

12 juni 2007

Salamatou Traoré, een bekende gezondheidswerkster in Niger, krijgt later dit jaar een prijs ter waarde van 5000 dollar van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties. De prijs is voor haar hulp aan vrouwen met fistula, een bevallingscomplicatie die incontinentie veroorzaakt. Vrouwen die eraan lijden worden vaak verstoten.

Salamatou Traoré staat aan het hoofd van Dimol, een niet-gouvernementele organisatie in Niamey die vrouwen die herstellen van fistula helpt om te herintegreren in de maatschappij. Dimol betekent ‘waardigheid’ in het Peul, de taal van Niger en andere West-Afrikaanse landen.
Traoré is verpleegster en vroedvrouw. Ze koos voor een baan in de gezondheidszorg in navolging van haar vader. Ze kreeg het idee om Dimol op te richten toen ze aan het hoofd stond van Coniprat (het Nigeriaanse Comité voor de Strijd tegen praktijken die de gezondheid van de vrouw schaden). “Ik wilde ook iets met fistula gaan doen, maar mijn collega’s zagen dat niet zitten. Waarom richt ik geen eigen ngo op die de nadruk legt op waardigheid voor vrouwen, zei ik tegen mezelf. Dus nam ik ontslag als voorzitter van Coniprat en richtte samen met anderen Dimol op.
Het geld van de VN-prijs wil ze besteden aan de productie van T-shirts en posters om het thema meer onder de aandacht te brengen, met name bij de kwetsbare groepen van de samenleving.
Fistula kan ontstaan als het bekken van een meisje te smal is voor de bevalling. Een keizersnede is een oplossing, maar arme jonge vrouwen die deze niet krijgen, lopen vaak een beschadiging aan het geboortekanaal op.