Nigerezen krijgen noodhulp in contanten

Nieuws

Nigerezen krijgen noodhulp in contanten

Ousseini Issa

17 augustus 2012

Meer dan 150.000 arme families in Niger krijgen deze zomer voedselhulp van het Wereldvoedselprogramma (WFP) – maar dan in de vorm van geld. Er heerst droogte, maar de markten functioneren goed, aldus het WFP.

Als haar naam wordt genoemd, maakt Rékia Djibo zich los uit de groep vrouwen en stapt naar de deur. Ze is een van de ontvangers van noodhulp, in de vorm van geld, hier aan de rand van de stad Tillabéri. In totaal krijgen 158.000 huishoudens maandelijks 32.500 CFA franc (50 euro), van mei tot september, om daarmee voedsel te kunnen kopen.

“We gaan eerst basisvoedsel en kruiden kopen zodat we op het land kunnen werken”, zegt Djibo. Ze is de oudste vrouw in een polygaam huishouden. Zij is uitgekozen om het geld te ontvangen, maar ze raadpleegt haar man en haar medevrouw om te kijken wat er gekocht moet worden om voor de zes kinderen te zorgen.

Diversere hulp

Het bijstandsprogramma van het WFP is onderdeel van een groter noodplan van de regering om de ernstige voedselcrisis het hoofd te bieden, na zware misoogsten. “Met het geld kunnen extreem arme gezinnen voedsel kopen op lokale markten”, zegt Giorgi Dolidze van het WFP in Niamey. “Van oudsher biedt het WFP voedselhulp, maar we hebben besloten onze interventies diverser te maken door direct geld te geven in gebieden waar de markten goed functioneren, zodat de ontvangers zelf kunnen kopen wat ze willen eten.”

Het WFP werkt samen met lokale en internationale organisaties, microkredietinstellingen en een bedrijf voor mobiele telefonie. Oxfam is een van de uitvoerende instanties. “Wij stellen lijsten op van ontvangers die door een lokaal comité worden genomineerd”, zegt Illo Mamoudou van de organisatie. “We geven ze ook een cursus over hoe het geld te besteden en te verdelen.”

Mobiele telefoons

De hulp wordt verstrekt in 21 van de 36 districten. In drie stedelijke gebieden – Agadez, Tahoua and Tillabéri – wordt het overgemaakt via het mobiele telefoonnetwerk, maar in de rurale gebieden zorgen de microfinancieringsorganisaties dat het geld bij de ontvangers komt. Het gaat in totaal om 158.000 huishoudens van in totaal 1,17 miljoen mensen, die maandelijks samen 5,1 miljard CFA (7,6 miljoen euro) ontvangen.

Volgens Dolidze loopt de verdeling voor 99 procent via vrouwen. “Uit een evaluatie achteraf blijkt dat 95 procent van het geld effectief aan voedsel wordt besteed.”