Aantal malariagevallen daalt fors in Nigeria

Nieuws

Aantal malariagevallen daalt fors in Nigeria

Aantal malariagevallen daalt fors in Nigeria
Aantal malariagevallen daalt fors in Nigeria

IPS

15 november 2016

In Nigeria is het aantal malariagevallen in vijf jaar fors gedaald, vooral bij kinderen. Nigeria is het land met het grootste aantal malariagevallen ter wereld.

In de laatste vijf jaar is het aantal gevallen van malaria in Nigeria met 35 procent gedaald, blijkt uit cijfers van de Nigeriaanse overheid.

Vooral bij de kinderen is de daling aanzienlijk. Vorig jaar bleken 25 procent van de kinderen tot vijf jaar malaria te hebben: in 2010 was dat nog 40 procent.

Volgens de Nigeriaanse overheid is de daling vooral te danken aan de verspreiding van muskietennetten die met insecticide zijn behandeld. In 2008 had amper 8 procent van de gezinnen zo’n net, vandaag is dat al gestegen tot bijna 70 procent.

Insecticidesprays, muskietennetten en geneesmiddelen

Nigeria heeft het grootste aantal malariagevallen ter wereld. Het is op zijn eentje goed voor bijna 30 procent van alle malariagevallen. De daling in Nigeria past in de Afrikaanse trend.

Het aantal malariadoden in Afrika sinds 2000 met 66 procent gedaald, bij kinderen onder de vijf jaar met 71 procent.

Door de verspreiding van de ziekte in te dammen is het aantal malariadoden in Afrika sinds 2000 met 66 procent gedaald, bij kinderen onder de vijf jaar zelfs met 71 procent.

In Sub-Saharaans Afrika is malaria niet langer de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.

Zolang er geen vaccin is, bestrijdt men malaria vooral door de verspreiding van insecticidesprays (voor op de muren), muskietennetten en geneesmiddelen. Sinds 2000 zijn meer dan een miljard muskietennetten uitgedeeld in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Volgens de jongste cijfers sterven wereldwijd 438.000 mensen per jaar aan de ziekte, een daling met meer dan de helft sinds 2000.