Aantal malariagevallen daalt fors in Nigeria

In Nigeria is het aantal malariagevallen in vijf jaar fors gedaald, vooral bij kinderen. Nigeria is het land met het grootste aantal malariagevallen ter wereld. 

  •  World Bank Photo Collection CC BY-NC-ND 2.0 World Bank Photo Collection CC BY-NC-ND 2.0

In de laatste vijf jaar is het aantal gevallen van malaria in Nigeria met 35 procent gedaald, blijkt uit cijfers van de Nigeriaanse overheid.

Vooral bij de kinderen is de daling aanzienlijk. Vorig jaar bleken 25 procent van de kinderen tot vijf jaar malaria te hebben: in 2010 was dat nog 40 procent.

Volgens de Nigeriaanse overheid is de daling vooral te danken aan de verspreiding van muskietennetten die met insecticide zijn behandeld. In 2008 had amper 8 procent van de gezinnen zo’n net, vandaag is dat al gestegen tot bijna 70 procent.

Insecticidesprays, muskietennetten en geneesmiddelen

Nigeria heeft het grootste aantal malariagevallen ter wereld. Het is op zijn eentje goed voor bijna 30 procent van alle malariagevallen. De daling in Nigeria past in de Afrikaanse trend.

Het aantal malariadoden in Afrika sinds 2000 met 66 procent gedaald, bij kinderen onder de vijf jaar met 71 procent.

Door de verspreiding van de ziekte in te dammen is het aantal malariadoden in Afrika sinds 2000 met 66 procent gedaald, bij kinderen onder de vijf jaar zelfs met 71 procent.

In Sub-Saharaans Afrika is malaria niet langer de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen.

 

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.

Zolang er geen vaccin is, bestrijdt men malaria vooral door de verspreiding van insecticidesprays (voor op de muren), muskietennetten en geneesmiddelen. Sinds 2000 zijn meer dan een miljard muskietennetten uitgedeeld in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Volgens de jongste cijfers sterven wereldwijd 438.000 mensen per jaar aan de ziekte, een daling met meer dan de helft sinds 2000.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.