Nigeria weer in de ban van etnische spanningen

Nieuws

Nigeria weer in de ban van etnische spanningen

Toye Olori

18 november 2005

In Nigeria zijn de afgelopen weken verschillende leiders van etnische gemeenschappen gearresteerd. De regering hoopt met de arrestaties de etnische onlusten in het land onder controle te krijgen.

De arrestatie dinsdag van twee leiders van het Oodua Volkscongres (OPC), een Yoruba-organisatie, markeerde het voorlopig laatste hoofdstuk in een nieuwe periode van etnische ongeregeldheden. Fredrick Fasehun and Gani Adams werden vorige week als eens gearresteerd samen met vier andere leden van het OPC, nadat vorige maand in Lagos rellen waren uitgebroken tussen rivaliserende OPC-aanhangers. De Nationale Unie van Wegtransportwerkers was ook betrokken bij het geweld, dat volgens berichten aan acht mensen het leven kostte.

Het OPC is een militante groepering die in 1997 werd opgericht om de Yoruba-gemeenschap, de op één na grootste etnische groepering in het West-Afrikaanse land, te vertegenwoordigen. De Yoruba’s leven vooral in het zuidwesten van Nigeria.

Maandag werden de gearresteerden vrijgelaten, nadat de openbare aanklager liet weten dat er in feite geen zaak was. Fasehun en Adams werden de volgende dag echter opnieuw gearresteerd op beschuldiging van moord en brandstichting.

In een andere etnische zaak besloot de rechtbank vorige week om het voorarrest van Mujahid Dokubu-Asari, leider van de Vrijwilligersmacht van de Nigerdelta, tot 10 januari te verlengen. Dokubu-Asari zit vast op beschuldiging van verraad. Hij werd begin vorige maand gearresteerd nadat hij publiekelijk opriep tot de opdeling van Nigeria.

De Vrijwilligersmacht van de Nigerdelta wil dat de bevolking van de delta een groter deel van de olieopbrengsten krijgt. Dat geld verdwijnt nu voor een belangrijk deel in de zakken van corrupte politici. Bewoners van de delta, die gedomineerd wordt door de etnische Ijaw, beschuldigen de oliemultinationals ook van vervuiling van hun leefomgeving.

Vorig jaar leek een periode van ontspanning te zijn aangebroken tussen Dokubu-Asari en overheidsfunctionarissen. De leider van de Vrijwilligersmacht werd uitgenodigd om in de hoofdstad Abuja gesprekken te voeren met president Olusegun Obasanjo. Dokubu-Asari kan nu echter een levenslange gevangenisstraf tegemoet zien als hij veroordeeld wordt. Een vooruitzicht waar hij zich naar eigen zeggen niet door laat ontmoedigen. Ik ben bereid om welk offer dan ook te brengen voor mijn volk. We zijn geen Nigerianen.. Deze rechtszaak is het begin van de vrijheid voor alle nationaliteiten, zei hij onlangs bij het verlaten van de rechtszaal.

Dokubu-Asari’s vrouw, Mujahidat, zegt dat haar man overweegt om zich tot regionale en internationale rechtbanken te wenden, als hij vindt dat hem in Nigeria geen recht wordt gedaan. Door leiders op te sluiten, te vermoorden of te beschuldigen van verraad, los je het probleem niet op, aldus Mujahidat. Alleen door dialoog en onderhandeling kunnen we blijvende oplossing vinden.

Behalve met het Oodua Volkscongres en de Vrijwilligersmacht van de Nigerdelta, heeft de Nigeriaanse regering ook problemen met de Beweging voor de Realisering van de Soevereine Staat Biafra (MASSOB). Ralph Uwazuruike, leider van de MASSOB, werd vorige maand samen met zes anderen gearresteerd op beschuldiging van samenzwering met het doel de regering omver te werpen, het besturen van een illegale organisatie en aanzetten tot geweld en intimidatie.

MASSOB pleit voor de afscheiding van Biafra, een deel van het zuidoosten van Nigeria dat hoofdzakelijk bevolkt wordt door de Igbo-gemeenschap, de op twee na grootste etnische groepering in Nigeria. In 1967 liep een afscheidingspoging in Biafra uit op een drie jaar durende burgeroorlog die miljoenen mensen het leven kostte. Zij stierven van de honger, een gevolg van economische sancties.

Festus Keyamo, advocaat voor zowel Dokubu-Asari als Nwazuruike, zegt dat de regering met de arrestatie van beide leiders de gevolgen bestrijdt van de etnische onlusten, niet de oorzaken. De etnische milities zijn niet de oorzaak van de onrust, zegt hij. Die ontstaat uit frustratie over de eenzijdigheid en onrechtvaardigheid van het federale systeem in Nigeria. (JS/PD)