Nigeriaanse munt neemt een duik

Nieuws

Nigeriaanse munt neemt een duik

Ben Frijters

13 februari 2009

De Nigeriaanse Centrale Bank (NCB) legt voor de tweede dag op rij beperkingen op voor de verkoop van Amerikaanse dollars.

De Nigeriaanse munteenheed, de naira, is de laatste maanden 20 procent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Aanleiding daarvan zijn lopende tekorten op de handelsbalans – Nigeria is voornamelijk een importeconomie – en de dalende inkomsten uit olie, Nigeria’s voornaamste bron van buitenlandse valuta.
Omdat ook het consumentenvertrouwen in de naira zwaar is aangetast na opeenvolgend koersverlies, controleert de NCB sinds enkele dagen het uitwisselingsverkeer van de naira en de dollar. De verhandeling tussen banken onderling verhoogt immers de vraag naar dollars waardoor de koers van de naira nog verder zou zakken. Enkel voor buitenlandse klanten blijft de dollar beschikbaar, niet langer meer voor uitwisseling in ander munteenheden.
Nigeria loopt het risico om buitenlandse investeerders kwijt te spelen, nu het zijn economie isoleert van de buitenwereld. Volgens Chukwuma Soludo, directeur van de NCB gaat het maar om een tijdelijke beslissing. ‘Het kan weken duren, misschien wel maanden, maar zeker niet langer.’