'Nigeriaanse topmilitairen betrokken bij oorlogsmisdaden'

Amnesty International heeft bewijsmateriaal gepubliceerd waaruit blijkt dat hooggeplaatste Nigeriaanse militairen betrokken zijn bij oorlogsmisdaden in het noordoosten van het land.

  • US Army Africa Nigeriaanse soldaten op een opleiding georgniseerd door het Amerikaanse leger in Senegal in de zomer van 2014. US Army Africa

De Nigeriaanse strijdkrachten voeren een campagne tegen terreurgroep Boko Haram. Amnesty beschrijft in het vandaag verschenen rapport hoe meer dan 7000 jonge mannen en jongens omkwamen in militaire gevangenschap sinds maart 2011 en hoe meer dan 1200 mensen vermoord zijn sinds februari 2012.

De gevangenen werden vermoord, uitgehongerd, verstikt, of gemarteld tot de dood. Het rapport kwam tot stand op basis van jarenlang onderzoek, de analyse van gelekte militaire documenten en interviews met meer dan vierhonderd slachtoffers van het geweld.

In reactie op de aanvallen van Boko Haram heeft het Nigeriaanse leger sinds 2009 ten minste 20.000 jonge mannen en jongens gearresteerd. Sommigen waren pas negen jaar oud.

Hooggeplaatste militairen

De mensenrechtenorganisatie vraagt om een onderzoek naar de rol van verschillende, bij naam genoemde hoge militaire bevelhebbers in verband met oorlogsmisdaden en mogelijk misdaden tegen de menselijkheid, tot en met de militaire staf.

‘Dit toont aan hoe duizenden jonge mannen en jongens willekeurig zijn gearresteerd en moedwillig zijn gedood of voor dood zijn achtergelaten.’

‘Dit ziekmakende bewijs toont aan hoe duizenden jonge mannen en jongens willekeurig zijn gearresteerd en moedwillig zijn gedood of voor dood zijn achtergelaten in de meest verschrikkelijke omstandigheden’, zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘Het is een belangrijke aanzet voor een onderzoek naar de mogelijke criminele verantwoordelijkheid van militairen, onder wie figuren uit de hoogste echelons.’

De nieuw verkozen regering heeft de uitgelezen kans én taak om de bescherming van haar burgers te garanderen en een einde maken aan de cultuur van straffeloosheid binnen de Nigeriaanse strijdkrachten, zegt de Amnesty.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2540   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift