Nigerianen moeten massaal autoritten delen via apps

Nigerianen moeten massaal autoritten gaan delen via een digitale app. De Nigeriaanse Senaat heeft een resolutie in die zin goedgekeurd. Uber is al actief in Lagos, het grootste economische centrum van Nigeria.

  • Dolapo Falola (CC BY-SA 2.0) Straatbeeld uit Lagos, een van de grootste steden ter wereld. Dolapo Falola (CC BY-SA 2.0)

In een unaniem goedgekeurde resolutie stelt de Senaat dat autoritdelen of carpoolen (ridesharing) via digitale platformen een belangrijke pijler moet worden van het Nigeriaanse mobiliteitsbeleid.

Het is het eerste Afrikaanse land dat zover gaat.

Als auto’s meer passagiers aan boord hebben, daalt het aantal auto’s, is de redenering. Dat leidt tot minder files en en schonere lucht. Omdat de bestuurder er vaak iets mee verdient en de passagier goedkoper reist dan met ander vervoer, wordt het ook economisch interessant.

Grootste stad van Afrika

Lagos, het economische centrum van Nigeria, is niet alleen de grootste stad van Afrika maar ook een van de grootste steden ter wereld. De stad telde in 1970 nog 1,4 miljoen inwoners, vandaag zijn het er al minstens 18 miljoen.

In weinig andere landen groeien de steden zo snel. Het aantal stadsbewoners in Nigeria zal de komende veertig jaar verdrievoudigen.

Lagos zal in 2050 wellicht al dubbel zoveel inwoners tellen als vandaag.

Uber en Blablacar

Bekende digitale apps voor autoritdelen zijn het Amerikaanse Uber en Lyft en het Franse BlaBlaCar. Vaak worden er autoritten aangeboden die mensen sowieso maken, het klassieke carpoolen. Op het bekendste platform, Uber, kunnen autobezitters ook ritten doen op vraag van de passagiers en zo voor taxichauffeur spelen.

Uber is al actief in Lagos. Daarnaast zijn er ook lokale digitale platformen, zoals Jekalo, een klassieke carpoolingapp die vorig jaar ontstond.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift