Nikki Haley wijst visie Trump op Rusland af

De beoogde Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, wil dat sancties tegen Rusland in stand blijven. Dat zei ze gisteren tijdens een Senaatszitting. Ze wijkt daarmee af van de visie van Donald Trump, die haar voordroeg voor de benoeming bij de VN.

  • zio fabio  CC BY-SA 2.0 Mindaugas Bonn's straatkunst in Litouwen zio fabio CC BY-SA 2.0

Haley wees ook op het belang van strategische allianties zoals de NAVO en sprak haar volledige steun uit voor bondgenoot Israël.

De gouverneur van South Carolina ziet zichzelf als een ‘buitenstaander’ binnen de VN en wil een ‘frisse blik’ meebrengen, zei ze. De VS zullen volgens haar de ‘onontbeerlijke stem van de vrijheid’ laten horen.

‘Rusland moet weten dat wij niet goedkeuren wat in Oekraïne en De Krim gebeurd is, en wat in Syrië gebeurt’

‘Als Amerika faalt als leider, wordt de wereld een gevaarlijke plaats. En als de wereld gevaarlijker wordt, wordt het Amerikaanse volk kwetsbaarder’, verklaarde ze tegenover de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen.

Over Rusland zei ze dat het land ‘zijn spierballen’ laat zien en dat de VS zich ook krachtig moeten blijven opstellen.

‘Rusland moet weten dat wij niet goedkeuren wat in Oekraïne en De Krim gebeurd is, en wat in Syrië gebeurt. Maar we zullen ook duidelijk maken dat we hulp nodig hebben bij de strijd tegen IS.’

In haar laatste grote toespraak wees de vertrekkende Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Samantha Power, er eveneens op dat de VS graag problemen willen oplossen in samenspraak met Rusland.

Power uitte toen ook haar ernstig zorgen over de ‘agressieve en ontwrichtende acties’ van Rusland op De Krim, in Syrië en de Russische bemoeienis met verschillende buitenlandse regeringen.

NAVO nog steeds relevant

‘Het gedrag van Rusland draagt niet bij aan een nieuwe wereldorde. Het breekt de bestaande af. Daar moeten we tegen strijden. De krachten van het fascisme en communisme zijn verslagen, we hebben nu te maken met de krachten van autoritarisme en nihilisme’, zei ze.

‘De krachten van het fascisme en communisme zijn verslagen, we hebben nu te maken met de krachten van autoritarisme en nihilisme’

Tijdens de senaatszitting zei Haley dat Rusland de internationale orde geschonden heeft met de invasie in De Krim, en dat acties van Rusland in Syrië wijzen op oorlogsmisdaden.

Ze stelde voorstander te zijn van het handhaven van sancties tegen Rusland.

Ook zei ze dat het noodzakelijk is om op te staan tegen landen die zich proberen te mengen in Amerikaanse zaken.

Eerder ontkende de aankomende president Trump dat de Russen betrokken waren bij het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen. Aanwijzingen die de inlichtendiensten hiervoor zeiden te hebben, trok hij in twijfel.

Onlangs suggereerde hij ook verlichting van de sancties tegen Rusland, in ruil voor minder kernwapens. En hij bekritiseerde de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), die volgens hem overbodig is geworden en ‘verouderd.’

Op een verzoek om commentaar zei Haley dat het belangrijk is om allianties te hebben. “Als we met hem in gesprek gaan over deze allianties en duidelijk maken hoe ze behulpzaam en strategisch kunnen zijn, verwacht ik dat hij zal luisteren naar ons allen en hopelijk zal hij het gaan zien zo wij het zien”, zei ze.

Israël nauwe bondgenoot

Haley haalde ook uit naar de VN-standpunten over Israël. ‘Nergens is het falen van de VN meer consistent en schandelijk geweest dan in de vooringenomenheid tegen onze nauwe bondgenoot Israël.’

Net als Trump bekritiseerde Haley in het bijzonder een recente passage in een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin een einde wordt geëist aan de Israëlische nederzettingen

Net als Trump bekritiseerde ze in het bijzonder een recente passage in een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin een einde wordt geëist aan de Israëlische nederzettingen.

Volgens Haley een ‘vreselijke fout’ die het nog moeilijker maakt een vredesovereenkomst te bereiken.

Tijdens een stemming in december over de resolutie, onthielden de VS zich voor het eerst van stemming, in plaats van een veto uit te spreken.

De andere veertien leden van de Veiligheidsraad stemden voor de resolutie. Haley zei dat de VS nooit hun stem zullen onthouden als de VN acties ondernemen die in direct conflict zijn met de Amerikaanse belangen, inclusief acties tegen Israël.

VN moet Amerika beter dienen

Ze wees op de noodzaak tot hervormingen binnen de VN, en zei dat het doel daarvan was ‘een internationaal orgaan te creëren dat de belangen van het Amerikaans volk beter dient.’

Amerikaanse financiële bijdragen kunnen als hefboom worden gebruikt om die veranderingen door te voeren. De Verenigde Staten zijn momenteel goed voor 22 procent van het budget van de VN.

Twee Republikeinse senatoren hebben in recent wetsvoorstel gesuggereerd de financiering voor het volledige VN-systeem te stoppen.

‘Wij zijn een vrijgevig land, maar we moeten ons wel afvragen welk goeds bereikt wordt met deze buitenproportionele bijdrage. Krijgen we waar we voor betalen?’, vroeg ze zich af.

Ze noemde de Mensenrechtenraad als voorbeeld, en zette vraagtekens bij de rol van de raad in de ondersteuning van mensenrechten, terwijl er tegelijkertijd landen zoals Cuba en China lid van zijn.

Twee Republikeinse senatoren hebben in recent wetsvoorstel gesuggereerd de financiering voor het volledige VN-systeem te stoppen, inclusief voor organisaties zoals Unicef, het VN-Ontwikkelingsprogramma en VN-Vrouwen.

Aanvankelijk stelde Haley niet tegen het intrekken van financiering te zijn om hervormingen te bereiken. Later nuanceerde ze dat door te stellen dat ze het intrekken van financiering afwijst als het leidt tot ongewenste uitkomsten. Ze zei het geld liever te willen inzetten om VN-organen efficiënter te maken.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift