Stimulans voor wereldcinema in Vlaanderen

“No Bears” van Jafar Panahi wint eerste MO*award voor beste niet-westerse film

“No Bears” (2022), een film van de Iraanse regisseur Jafar Panahi, krijgt de allereerste MO*award voor beste niet-westerse film. Die werd zaterdagavond uitgereikt op het MOOOV Filmfestival in Brugge.

Elk jaar verschijnen films uit alle hoeken van de wereld in onze bioscopen. Een jury van 19 professionele journalisten bekeek de voorbije weken een selectie van films en koos No Bears van Jafar Panahi als beste niet-westerse film van het afgelopen jaar.

Septemberfilm, de distributeur die deze Iraanse film in onze contreien verspreidt, krijgt een distributiepremie van 2000 euro en een unieke illustratie van Gheleyne Bastiaen, een illustratrice die regelmatig voor MO* werkt.

Voor deze MO*award sloeg het MOOOV Filmfestival de handen ineen met MO*. Beide organisaties delen niet alleen de eerste twee letters van hun naam, maar ook de bezorgdheid over mondiale thema’s als migratie, klimaat en ongelijkheid. Zowel MO* als MOOOV willen verhalen uit de hele wereld tot bij het Vlaamse publiek brengen.

Met de MO*award willen MOOOV en MO* ook het belang en de kracht van film uit de niet-westerse wereld benadrukken.

Jan Buelinckx / MO*

No Bears is een gelaagd drama dat afwisselend grappig, boos, speels en wanhopig is. De film spreekt zowel het intellect als de emotie aan. Thema’s als angst door onderdrukking, de kracht van verhalen en het contrast tussen moderniteit en traditie zorgen voor een sterke inhoudelijke lijn. Persoonlijke, intieme verhalen worden ingezet voor een bredere politieke weerklank.

De Iraanse regisseur Jafar Panahi heeft als geen ander zijn eigen kunstvorm bestudeerd en blijft die bestuderen. Met gevaar voor zijn eigen welzijn en veiligheid is hij zijn vak in Iran blijven uitoefenen, vaak bewust de grens opzoekend van repressie door de Iraanse overheid. No Bears werd bijvoorbeeld in het geheim opgenomen.

Niet lang na de opnames van de film werd Panahi in Iran veroordeeld tot een gevangenisstraf. Sindsdien hebben massale protesten tegen het gezag van de Islamitische Republiek het land overspoeld. De Iraanse overheid beantwoordt deze met brute repressie.

Eerder dit jaar werd Panahi vrijgelaten.

Jan Buelinckx / MO*

Niet-westerse film bij ons

Op de uitreiking zaterdagavond werd ook even stilgestaan bij de positie van niet-westerse cinema in Vlaanderen. Belangrijke vraag was hoe de niet-westerse film haar plek beter kan veroveren in onze contreien.

Hannelore Gheldof van MOOOV ging hierover in gesprek met Seppe Vanhaecke van filmdistributeur Cinéart, Anika van der Kevie van het Internationaal Filmfestival Gorinchem, Btisam Akarkach van Kijkwijzer en Sofie Mercier van Cinema Sphinx.

Muzikanten Mola Sylla en Mark Tuinstra zorgden voor muziek en maakten van deze eerste MO*awardavond een succes.

De film No Bears is te bekijken op het MOOOV Filmfestival, dat nog tot 2 mei plaatsvindt op 9 locaties in Vlaanderen.

De MO*awardavond werd georganiseerd door MOOOV in samenwerking met MO*, Bevrijdingsfilms, De Republiek en kunstencentrum KAAP.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.