Nobelprijs voor Malala geeft Noord-Pakistan weer hoop

Nieuws

Nobelprijs voor Malala geeft Noord-Pakistan weer hoop

Nobelprijs voor Malala geeft Noord-Pakistan weer hoop
Nobelprijs voor Malala geeft Noord-Pakistan weer hoop

Ashfaq Yusufzai (IPS)

13 oktober 2014

Het nieuws dat Malala Yousafzai de prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede krijgt is op feestelijkheden onthaald in Noord-Pakistan. Eindelijk heeft de regio die zwaar lijdt onder de invloed van de taliban weer een straaltje hoop.

De strijd die meisjes uit het noordelijke deel van Pakistan voeren om naar school te kunnen gaan was al langer bezig dan 9 oktober 2012. Toen werd de vijftienjarige Malala Yousafzai door de taliban door het hoofd geschoten omdat ze opkwam voor het recht voor meisjes op onderwijs.

Het nieuws dat Malala nu de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst mag nemen, brengt hoop naar de uitgestrekte tribale regio’s in het noorden van het land.

Dat het Nobelcomité haar deze prestigieuze vredesprijs toekent, is volgens experts een sterke boodschap voor alle meisjes die gevangen zitten in een situatie waar conflict de toegang tot onderwijs sterk bemoeilijkt.

Motiverend

‘Dit zal ouders sterk motiveren om hun dochters terug naar school te sturen.’

‘Yousafzai’s prijs richt een schijnwerper op het belang van onderwijs’, zegt Muhammad Shafique van de universiteit van Peshawar. ‘Het zal ouders sterk motiveren om hun dochters terug naar school te sturen.’

Sinds militanten de Afghaans-Pakistaanse grens in 2001 overstaken als gevolg van de Amerikaanse invasie en bezetting van Afghanistan, heeft de bevolking van deze bergachtige gebieden de strenge islamitische wetten en extremistische campagnes moeten doorstaan.

Op het hoogtepunt van de heerschappij van de taliban in de Swatvallei, van 2007 tot 2009, werden 224 scholen verwoest, waardoor meer dan 100.000 kinderen werden afgesneden van onderwijs.

Het was de periode waar Malala, toen slechts 12 jaar oud, voor de Urdudienst van de BBC begon te berichten over de ontberingen die meisjes zoals zij moesten doorstaan, op zoek naar onderwijs.

ISAF (CC BY.0)

Op het hoogtepunt van de heerschappij van de taliban in de Swatvallei, van 2007 tot 2009, werden 224 scholen verwoest, waardoor meer dan 100.000 kinderen werden afgesneden van onderwijs.

ISAF (CC BY 2.0)

Meisjesscholen

Haar strijd vond gehoor bij duizenden lotgenoten die dagelijks in angst leefden als ze het waagden om naar school te trekken.

In de Noord-Pakistaanse Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA) hebben de taliban sinds 2004 750 scholen zwaar beschadigd, waarvan 422 meisjesscholen.

Daardoor telt FATA een uitval van 73 procent schoolgaande kinderen tussen 2007 en 2013.

Sinds de aanslag op Malala was er een opnieuw een lichte stijging (2 procent) te merken onder het aantal inschrijvingen in scholen.

‘Door de Nobelprijs verwachten we nu een echte boost’, zet Maskeen Khan van het departement onderwijs in de Swatvallei.

Jongste Nobelprijswinnares

Er werd gefeest in de straten ter ere van de jongste Nobelprijswinnares ooit.

In de hele regio werden op 10 oktober, de dag van de bekendmaking van de prijs, gratis zoetigheden uitgedeeld aan alle meisjesscholen. Er werd gefeest in de straten ter ere van de jongste Nobelprijswinnares ooit.

Mushatari Bibi, een voormalig schoolvriendinnetje van Malala, zegt dat het nieuws hoop bracht bij andere meisjes die elke dag een risico nemen als ze naar school vertrekken.

Sommigen hebben zelfs hun hoop gezet op herwonnen moed bij de bevolking om op te staan tegen de militanten die hen al meer dan tien jaar in angst doen leven.