Ook economische malaise steeds vaker drijfveer

Nog eens tien jaar oorlog in Syrië zou 6 miljoen mensen op de vlucht jagen

IHH / Flickr (CC BT-NC-ND 2.0)

Syrische vluchtelingen in een vluchtelingenkamp in Irbil, Irak (2013) In 2020 alleen al telde de NRC 1,8 miljoen mensen binnen Syrië die hun huis moesten ontvluchten.

Zes miljoen bijkomende vluchtelingen: dat is de balans als het conflict in Syrië nog eens tien jaar zou duren, voorspelt de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). Ook de economische malaise dwingt steeds meer mensen uit hun huizen.

Sinds het begin van de oorlog tien jaar geleden moesten jaarlijks naar schatting 2,4 miljoen mensen hun huis ontvluchten, blijkt uit de analyse van de NRC. In 2020 alleen al telde de NRC 1,8 miljoen mensen binnen Syrië die hun huis moesten ontvluchten, terwijl 467.000 mensen terug konden keren. Dit betekent dus dat er voor elke persoon die terugkeerde, bijna vier mensen hun huis moesten verlaten.

Hoop verloren

‘De mensheid moet zich schamen voor dit decennium’, zegt Jan Egeland, secretaris-generaal van de NRC. ‘Deze wrede onverschilligheid ten opzichte van miljoenen Syrische kinderen, moeders en vaders die beroofd zijn van hun huis en inkomen, is een vernietigende aanklacht aan het adres van de partijen die verantwoordelijk zijn voor deze oorlog, hun bondgenoten en de volledige internationale gemeenschap.’

Als er niet snel actie wordt ondernomen, zegt Egeland, zullen de komende tien jaren leed en ontheemding betekenen voor nog eens miljoenen mensen.

Ontheemde Syriërs in het Midden-Oosten zeggen in grote meerderheid de hoop verloren te hebben dat ze in de komende vijf tot tien jaar kunnen terugkeren naar hun land. Mensen die wel terug naar huis willen, zeggen dat alleen te doen als er een politieke overeenkomst komt en hun veiligheid gegarandeerd is.

Gemiddeld genomen zijn Syriërs meer bezig met de vraag of er voldoende voedsel op tafel komt, de betaling van de huur en medische kosten, dan met hun toekomstige terugkeer.

Economie

Het totale aantal ontheemden binnen Syrië is momenteel 6,5 miljoen en ongeveer 70 procent van deze mensen is al langer dan vijf jaar op de vlucht. Bijna een kwart van hen moest minstens vier keer hun huizen verlaten. Elke keer dat dat gebeurt, wordt het moeilijker om daarmee om te gaan, zegt de NRC.

Hoewel de oorlog nog steeds de belangrijkste motor van ontheemding is, dwingt ook economische verslechtering Syriërs op de vlucht. Van de 23.100 nieuwe ontheemden in januari, stelt het rapport, gaf 32 procent aan dat dit kwam door gebrek aan basisvoorzieningen en 28 procent door de economische situatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.