Nominatie Bolton hapert

Nieuws

Nominatie Bolton hapert

William Fisher

20 april 2005

Een Republikeinse senator blokkeerde gisteren een beslissing over de kandidatuur van 'havik' John Bolton als nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Net als de Democraten wil de senator eerst weten wat er aan is van de beschuldigingen over machtsmisbruik aan het adres van Bush' favoriet.

Ze kwam onverwacht, de nederlaag van de Republikeinse meerderheid in de commissie van Republikeinen en Democraten die Boltons benoeming als nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) moet bevestigen. En ze werd veroorzaakt door iemand uit eigen rangen. Republikeins senator George Voinovich uit Ohio toonde zich gisteren (dinsdag) niet bereid om zijn stem uit te brengen. Het akkoord van de commissie is nodig om de nominatie door te sturen naar de voltallige senaat.

Tijdens de publieke hoorzittingen voor de commissie vorige week stelden verschillende senatoren vragen over de manier waarop Bolton ondergeschikten behandelt.

De aanleiding voor de vragen was een brief van Melody Townsel, een voormalige werkneemster van een bedrijf dat in onderaanneming van het Amerikaanse ontwikkelingsagentschap USAID in 1994 een ontwikkelingsproject hielp uitvoeren in Kyrgistan.

In een brief aan de commissie maakt ze kond van haar onaangename ontmoeting met Bolton in 1994 in het Centraal-Aziatische land. Bolton vertegenwoordigde er een ander bedrijf, dat als belangrijkste uitvoerder een potje maakte van het project. Geconfronteerd met beschuldigingen over wanbeheer, reageerde Bolton zeer agressief, meldt Townsel.

Hij achtervolgde me door de gangen van een Russisch hotel, gooide zaken naar mijn hoofd, stak brieven onder de deur en gedroeg zich meer algemeen als een gek. Twee weken lang, terwijl ik wachtte op instructies van USAID en mijn bedrijf, belaagde Bolton mij op zo’n vreselijke manier dat ik me terugtrok op mijn hotelkamer. De heer Bolton bezocht me routineus om op mijn deur te bonken en bedreigingen te schreeuwen. Nadien probeerde Bolton de schuld voor het mislukken af te wentelen door valse geruchten te verspreiden over Townsel, zo meldt de briefschrijfster nog.

De Republikeinse commissievoorzitter Richard Lugar leek er zeker van dat zijn partijgenoten de beschuldigende brief van tafel zouden vegen. Met een 10-8 meerderheid zou de kandidatuur zonder omhaal naar de voltallige senaat gaan. Maar omdat Voinovich’ niet klaar was om te stemmen, vermeed de voorzitter een 9-9 patstelling door de stemming uit te stellen.

Na een ongewoon bitsige commissievergadering ging Lugar akkoord dat de commissie de nieuwe beschuldigingen verder onderzoekt. De commissie komt opnieuw bijeen na de lenteonderbreking van de senaat, over een tweetal weken. De kans is groot dat Bolton dan opnieuw zal worden opgeroepen om te getuigen.

Het grote verzet tegen de nominatie van Bolton kwam totnogtoe uit Democratische hoek en werd ondermeer geleid door voormalig presidentskandidaat John Kerry. Eerder waren er wel al twee andere Republikeinse commissieleden wiens steun aan Bolton leek te wankelen. Beiden verklaarden echter dat ze, althans binnen de commissie, toch vóór zouden stemmen.

De nominatie van Bolton als VN-ambassadeur door president George W. Bush is bijzonder omstreden. De vice-minister van Buitenlandse Zaken is wel erg kritisch voor de VN. Er zijn geen Verenigde Naties, zei hij ooit. Volgens zijn tegenstanders verdedigde hij als vice-minister van Buitenlandse Zaken bovendien eerder zijn eigen ideeën dan die van de regering. Het meest opvallende voorbeeld was zijn uitermate beledigende toespraak over Noord-Korea net op het moment dat dat land wilde onderhandelen over de controle op zijn nucleaire programma. De Noord-Koreanen waren razend en dreigden de gesprekken af te blazen. Toen andere diplomaten de plooien poogden glad te strijken, reageerde Bolton furieus. (ADR/MM)