Minstens 5,9 miljoen kinderen, vrouwen en mannen in acuut gevaar

Noodhulp aan Somalië droogt op: miljoenen mensen bedreigd

UN Photo/Tobin Jones (CC BY-NC-ND 2.0)

De humanitaire noodhulp voor Somalië staat op het laagste peil sinds zes jaar. Voor bijna zes miljoen mensen dreigt er hongersnood en ontbering, waarschuwen de Verenigde Naties.

De hulp voor het Oost-Afrikaanse land is zwaar ontoereikend en dat brengt minstens 5,9 miljoen kinderen, vrouwen en mannen in acuut gevaar. Het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (OCHA) waarschuwt voor een catastrofe als er niet snel nieuw geld wordt gevonden.

Bijna de helft van de inwoners van Somalië heeft humanitaire hulp nodig. Vandaag schat OCHA dat een miljoen kinderen ondervoed is. Tegen september kunnen daar 2,8 miljoen mensen bijkomen.

Politieke spanning, sprinkhanen en klimaatgrillen

De penibele humanitaire situatie - door politieke spanningen, COVID-19 en de ergste woestijnsprinkhanenplaag in jaren - wordt momenteel nog verergerd door extreme droogte in sommige delen van het land en overstromingen in andere regio’s.

Om de nodige humanitaire hulp te kunnen bieden is er dit jaar 1,09 miljard dollar nodig.

Om de nodige humanitaire hulp te kunnen bieden is er dit jaar 1,09 miljard dollar nodig. Vandaag werd daarvan nog maar een vierde opgehaald bij de donoren. Sommige onderdelen van het hulpprogramma – zoals onderwijs en opvang voor mensen die op de vlucht zijn in eigen land- moeten het stellen met amper 2 procent van de fondsen die er nodig zijn. 

Als de kloof in het budget niet snel wordt gedicht zullen tot drie miljoen mensen de toegang tot basisgezondheidszorg verliezen, 1,7 miljoen zullen het moeten stellen zonder schoon water en sanitair, en 250.000 kinderen dreigen om te komen van honger.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift