Noodtoestand uitgeroepen in Bangkok

Nieuws

Noodtoestand uitgeroepen in Bangkok

Johan Denis

02 september 2008

Thailands premier Samak Sundaravej (PPP) heeft vandaag dinsdag de noodtoestand afgekondigd nadat rellen tussen actievoerders kort na middernacht het leven hebben gekost aan één persoon. Tientallen demonstranten raakten gewond.

Eerste minister Sundaravej stelde het afkondigen van de noodtoestand als “de meest zachtaardige manier om het land terug te brengen tot vrede” en hij meldde hierbij dat het slechts korte tijd van kracht zal zijn.
Samenscholingen van meer dan vijf personen worden verboden en ook de media worden geraakt: nieuwsberichten en publicaties die zouden kunnen leiden tot “misverstanden” en de stabiliteit van de staat zouden kunnen raken worden verboden. Of dit veel effect zal hebben is nog maar de vraag. Chamlong Srimuang, voormalig legergeneraal die de antiregeringsprotesten aanvoerde zei duizenden demonstranten van de Volksalliantie voor Democratie (PAD) dat er “niet genoeg gevangenissen zijn om ons allemaal in gevangen te zetten”.
Bijkomend heeft de Thaise verkiezingscommissie aangeraden de PPP van Sundaravej te ontbinden wegens aantijgingen van het kopen van stemmen tijdens de verkiezingen van december vorig jaar. Dit heeft niet direct gevolg voor de partij maar het voert de druk op de partij wel op.
Intussen raden Zuid-Korea en Singapore hun burgers af niet-essentiële reizen naar Thailand te ondernemen.