Noodvaccinaties tegen gele koorts in Angola en Congo

Hulporganisaties beginnen deze week in Angola en de Democratische Republiek Congo met een van de grootste noodvaccinatiecampagnes ooit in Afrika. De campagne moet de verspreiding van gele koorts tegengaan. Aan de ziekte overleden al vierhonderd mensen.

  • UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0) Een slachtoffer van de gele koorts in Soedan (2012). Hulporganisaties hebben al 13 miljoen mensen gevaccineerd in Angola en meer dan 3 miljoen in de Democratische Republiek Congo (DRC), om de uitbraak te stoppen. UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)

In samenwerking met de ministeries van Gezondheid in beide landen en partnerorganisaties, wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meer dan 14 miljoen mensen vaccineren op 8.000 locaties. De uitbraak van gele koorts heeft dichtbevolkte, stedelijke gebieden en moeilijk bereikbare grensregio’s bereikt.

Preventie

Hulporganisaties hebben al 13 miljoen mensen gevaccineerd in Angola en meer dan 3 miljoen in de Democratische Republiek Congo (DRC), om de uitbraak te stoppen. Preventieve campagnes staan nu ook gepland voor de Congolese hoofdstad Kinshasa en langs de grens met Angola, die 2646 kilometer lang is.

Kinshasa telt meer dan 10 miljoen inwoners. Slechts 2 miljoen mensen zijn gevaccineerd tegen gele koorts.

Lage dosering

Omdat er een beperkte voorraad is en het productieproces voor de vaccins zes maanden duurt, gebruikt de WHO bij de vaccinaties slechts een vijfde van de normale dosering, om zo snel mogelijk veel mensen te kunnen bereiken. Deze lage dosis zou gedurende minimaal twaalf maanden bescherming bieden.

Normaal gesproken kost de planning van een massale vaccinatiecampagne drie tot zes maanden, maar die tijd is er in DRC en Angola niet meer. Deskundigen willen de verspreiding van de ziekte stoppen voor het regenseizoen begin in september. ‘Om acht miljoen mensen in Kinshasa op korte termijn te vaccineren, moet elk team dagelijks honderden vaccins toedienen’, zegt William Perea, coördinator bij de WHO. Daarvoor zijn 41.000 gezondheidswerkers en vrijwilligers nodig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.