Mogelijk daalt het ijsoppervlak zelfs nog verder dit jaar

Nooit eerder zo weinig ijs rond Antarctica

Christian Pfeiffer / pexels.com

Het ijsoppervlak van Antarctica kromp afgelopen jaar met 136.000 vierkante kilometer.

Het zee-ijs op Antarctica mat op 21 februari amper 1,79 miljoen vierkante kilometer. Dat is het laagste cijfer sinds het begin van de metingen.

Het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center (NSIDC) houdt al 45 jaar de oppervlakte bij van het zee-ijs op Antarctica. Op 21 februari kromp die oppervlakte tot 1,79 miljoen vierkante kilometer. Dat is 136.000 vierkante kilometer minder dan het vorig laagterecord van 2022, en dus het laagste cijfer ooit gemeten.

Buffer

De cijfers slaan enkel op de drijvende ijskappen rondom het Antarctische continent, maar de snelle afname kan ingrijpende gevolgen hebben voor de enorme ijskap op land, zeggen de onderzoekers.

‘Als gletsjers sneller landijs naar zee beginnen te voeren, kan dat leiden tot een dramatische stijging van de zeespiegel’

‘De reactie van Antarctica op klimaatverandering is anders dan die van de Noordpool’, zegt geofysicus Ted Scambos. ‘De kleinere omvang van het zee-ijs betekent dat oceaangolven nu op de kusten van de gigantische ijskap zullen beuken, waardoor de ijsplaten rond Antarctica verder worden verkleind.’

NSIDC-onderzoeker Julienne Stroeve wijst op nog een tweede probleem: ‘Het zee-ijs helpt om grote drijvende ijsplaten en grote gletsjers zoals Pine Island en Thwaites te bufferen. Als die gletsjers sneller landijs naar zee beginnen te voeren, kan dat leiden tot een dramatische stijging van de zeespiegel nog voor het einde van deze eeuw.’

De wetenschappers benadrukken ook dat de cijfers voorlopig zijn - mogelijk meten ze nog dit jaar een lagere oppervlakte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift