"Noord-Korea testte wapens op kinderen"

Nieuws

"Noord-Korea testte wapens op kinderen"

Steve Chao

24 juli 2009

Noord-Korea heeft chemische wapens getest op mentaal gehandicapte kinderen. Dat zegt Im Chun-yong, een voormalige commandant van de Noord-Koreaanse elitetroepen.

Toen Im Chun-yong ontsnapte uit Noord-Korea met een handvol van zijn elitetroepen, namen ze een groot aantal militaire geheimen met zich mee. Het meest schokkende is dat de Noord-Koreaanse biologische en chemische wapens getest werden op mensen, met name op fysiek of mentaal gehandicapte kinderen.

Bijdrage aan de samenleving

“Als je mentaal of fysiek gehandicapt geboren wordt, zegt de regering dat je het beste een bijdrage kunt leveren aan de maatschappij als testpersoon voor biologische en chemische wapens”, zegt Im.
Volgens de voormalige legercommandant worstelde een van zijn superieuren begin de jaren negentig met de vraag of hij zijn mentaal gehandicapte dochter moest overleveren aan de overheid. De man verzette zich aanvankelijk, maar gaf toe onder toenemende druk van zijn oversten. Volgens Im zag niemand het kind nog terug.
Im hoorde van zijn eigen soldaten verhalen over de tests. Eén van de mannen moest een geheime basis bewaken aan de Westkust van Noord-Korea, waar een aantal mensen in een glazen kamer geduwd werden. “Er werd gas in de kamer gepompt”, vertelt Im. “De soldaat zag hoe dokters controleerden hoelang het duurde voor de testpersonen stierven.”

Wijdverspreid

Ook andere Noord-Koreaanse overlopers beweren al lang dat de regering geheime tests uitvoert op onder meer politieke gevangenen. Ze vertelden in detail hoe gevangenen uit concentratiekampen naar zogenaamde “chemische fabrieken” vervoerd werden. Het verhaal van Im is echter het eerste dat vertelt over gehandicapte kinderen.
Volgens deskundigen beschikt Noord-Korea over een van de meest agressieve en complexe biochemische wapensystemen ter wereld. Als lid van een elite-eenheid werd Im naar eigen zeggen getraind in het gebruik van de wapens.
Noord-Korea beschikt over naar schatting 5.000 ton biologische en chemische wapens, zoals mosterdgas, sarin, anthrax en cholera.
Volgens Kim Sang-hun, en voormalig medewerker van de VN die onderzoek deed naar het biochemische wapenarsenaal, is het programma in de voorbije twintig jaar enorm geëvolueerd. “Tests op mensen zijn een wijd verspreide praktijk”, zegt hij. “Ik hoopte dat ik het mis had, maar dit is een realiteit in Noord-Korea, die plaatsvindt op verschillende locaties.” Kim heeft naar eigen zeggen honderden vluchtelingen geïnterviewd die uit eigen beweging over de praktijk vertelden.
Ook onder de Noord-Koreaanse bevolking is de praktijk volgens Kim en Im bekend. Kim beschikt onder meer over officiële documenten die het vervoer van gevangenen uit kampen naar chemische “installaties” goedkeuren.

Biochemische dreiging

Terwijl de wereld vooral bezorgd is om het nucleaire programma van Noord-Korea, vreest Im dat de biochemische dreiging uit het oog verloren wordt.
Volgens wapendeskundigen is minstens dertig procent van de Noord-Koreaanse raketten en artilerie in staat om dergelijke wapens te vervoeren.