Noordelijke IJszee lijkt steeds meer op Atlantische Oceaan

De Noordelijke IJszee gaat aan de oostelijke kant steeds meer op de Atlantische Oceaan lijken. Dat is een gevolg van de klimaatverandering.

NASA Goddard Space Flight Center (CC BY 2.0)

Onderzoekers aan de Noordelijke Ijszee

In de Noordelijke IJszee is er doorgaans weinig verticale beweging onder water: de waterlagen zijn er relatief stabiel. Maar het oostelijke deel van de Noordelijke IJszee, de Euraziatische kant, begint actiever te worden, melden onderzoekers in Science.

Dat komt doordat er de laatste jaar tien jaar ’s zomers telkens recordhoeveelheden ijs zijn gaan smelten in de Noordelijke IJszee, een gevolg van de klimaatverandering. Sinds 2011 is het oostelijke deel tegen het einde van de zomer zelfs helemaal ijsvrij.

Actievere zee

Met een actievere zee wordt de laagvorming onder water zwakker en vindt er meer verticale uitwisseling tussen de verschillende lagen plaats. De Noordelijke IJszee begint aan die kant met andere woorden steeds meer op de Atlantische Oceaan te lijken.

De wetenschappers zagen dat bevestigd door een combinatie van satellietmetingen en gegevens van meetboeien.

De veranderingen zullen een grote impact hebben op de geofysische en biochemische componenten van het systeem van de Noordelijke IJszee, verwachten de onderzoekers. Zo zal de interactie tussen oceaan en atmosfeer toenemen en zal de oceaan wellicht anders op verzuring gaan reageren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.