Noordelijke IJszee lijkt steeds meer op Atlantische Oceaan


IPS
10 april 2017
De Noordelijke IJszee gaat aan de oostelijke kant steeds meer op de Atlantische Oceaan lijken. Dat is een gevolg van de klimaatverandering.
Onderzoekers aan de Noordelijke Ijszee
NASA Goddard Space Flight Center (CC BY 2.0)
In de Noordelijke IJszee is er doorgaans weinig verticale beweging onder water: de waterlagen zijn er relatief stabiel. Maar het oostelijke deel van de Noordelijke IJszee, de Euraziatische kant, begint actiever te worden, melden onderzoekers in Science.
Dat komt doordat er de laatste jaar tien jaar ’s zomers telkens recordhoeveelheden ijs zijn gaan smelten in de Noordelijke IJszee, een gevolg van de klimaatverandering. Sinds 2011 is het oostelijke deel tegen het einde van de zomer zelfs helemaal ijsvrij.
Actievere zee
Met een actievere zee wordt de laagvorming onder water zwakker en vindt er meer verticale uitwisseling tussen de verschillende lagen plaats. De Noordelijke IJszee begint aan die kant met andere woorden steeds meer op de Atlantische Oceaan te lijken.
De wetenschappers zagen dat bevestigd door een combinatie van satellietmetingen en gegevens van meetboeien.
De veranderingen zullen een grote impact hebben op de geofysische en biochemische componenten van het systeem van de Noordelijke IJszee, verwachten de onderzoekers. Zo zal de interactie tussen oceaan en atmosfeer toenemen en zal de oceaan wellicht anders op verzuring gaan reageren.