"Noordpool kan nog deze zomer ijsvrij zijn"

Nieuws

"Noordpool kan nog deze zomer ijsvrij zijn"

Joren Gettemans

29 juni 2008

Klimaatwetenschappers op het terrein waarschuwen dat de noordpool nog deze zomer ijsvrij kan zijn. Dat meldt National Geographic News.

“We voorspelen dat de Noordpool voor het eerst in de geschiedenis ijsvrij kan zijn dit jaar”, zei David Barber van de University van Manitoba aan National Geographic News aan boord van de C.C.G.S. Amundsen, een Canadees onderzoeksschip.
Observaties op het terrein en satellietbeelden tonen dat het ijs in de buurt van de noordpool jong ijs is, dat veel sneller smelt dan oud ijs dat al verschillende temperatuurcycli heeft meegemaakt.
“Ik zou zeggen dat er een grote kans is dat het ijs in de buurt van de noordpool deze zomer smelt, en een ijsvrije noordpool is dus een goede mogelijkheid”, zei Sheldon Drobot, een klimatoloog aan het Colorado Center for Astrodynamics Research aan de University of Colorado.
De onderzoekers bedoelen daarmee het ijs in de onmiddelijke buurt van de geografische noordpool en niet de gehele noordelijke ijskap. Een groot deel van die kap is dikker in de buurt van Canada, waar het ijs tegen het vasteland samengedrukt wordt.
Toch is het smelten van de noordpool symbolisch erg belangrijk. Het is opnieuw een teken dat de klimaatverandering een veel grotere impact heeft op het smelten van de polen dan tot nog toe werd aangenomen.