Noordpoolijs op recordminimum

Nieuws

Noordpoolijs op recordminimum

Het noordpoolijs is nog nooit zo sterk gekrompen als deze zomer. Dat blijkt uit satellietbeelden die het Nationaal Centrum voor Sneeuw- en IJsdata geanalyseerd heeft. De onderzoekers verwachten dat het dieptepunt in september bereikt wordt.

In oktober 2005 had het noordpoolijs een oppervlakte van 5,32 miljoen vierkante kilometer, het vorige minimumrecord. Op 22 augustus van dit jaar was dat nog maar 4,92 miljoen vierkante kilometer en het noordpoolijs smelt nog verder tot begin oktober. Uit onderzoek blijkt dat er dit jaar veel minder wolken boven het gebied hangen dan gemiddeld in de periode 2000 tot 2006, waardoor de zon het ijs sneller laat smelten. De wetenschappers van het centrum voorspellen dat het noordpoolijs tegen 2020 ‘s zomers volledig zou kunnen wegsmelten. Dat is zo’n twintig jaar eerder dan in vroegere voorspellingen.
Milieubeweging Greenpeace maakt zich zorgen over de smeltende ijsmassa en roept de Verenigde Naties op om de bescherming van het noordpoolgebied op de agenda te plaatsen. Alle 192 VN-leden moeten het gebied beschermen in plaats van er vlaggen op te planten, stelt de milieuorganisatie. Rusland plantte begin augustus een vlag op de bodem van de Noordelijke IJszee.