Noorse overheid wil vanaf 2025 geen nieuwe auto’s meer met een benzine- of dieselmotor

In Noorwegen worden nu meer elektrische dan andere auto's verkocht

Stan Petersen / Pixabay

 

In Noorwegen was vorig jaar meer dan de helft van alle verkochte auto’s volledig elektrisch. Dat blijkt uit cijfers van OFV, de Noorse sectororganisatie voor wegvervoer. Die verwacht ook dat de groei zich dit jaar nog doorzet.

Noorwegen is al een tijdje wereldwijde koploper wat de verkoop van elektrische wagens betreft: in 2019 was al 42,2 procent van de verkochte auto’s volledig elektrisch. Maar in 2020 werd ook de magische grens van 50 procent doorbroken, meldt de Noorse sectororganisatie voor wegvervoer OFV.

Van alle verkochte auto’s was 54,3 procent elektrisch. Er werden er dus meer verkocht dan alle diesel-, benzine- en hybrideauto’s samen.

Tien jaar geleden waren elektrische auto’s nog goed voor amper 1 procent van de verkochte modellen.

Als hybrides meegeteld worden, stijgt het aandeel van auto’s met elektrische aandrijving zelfs tot 83 procent. Zuivere benzine- of dieselwagens maken nog amper 17 procent uit.

Die groei is opmerkelijk: tien jaar geleden waren elektrische auto’s nog goed voor amper 1 procent van de verkochte modellen. En de groei zal zich in 2021 sterk doorzetten, verwachten analisten, gezien er steeds meer elektrische modellen op de markt komen.

De Noorse overheid wil vanaf 2025 geen nieuwe auto’s meer met een benzine- of dieselmotor en stimuleert de verkoop van elektrische modellen met onder meer belastingvermindering.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3099   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift