Speciaal VN-Gezant Tor Wennesland roept op tot de-escalatie

Nu al dodelijkste jaar in Israël-Palestina sinds 2005

IDF Spokesperson's Unit (CC BY-SA 3.0)

Een inval van het Israëlisch leger in het Palestijnse Jenin.

Meer dan 200 Palestijnen en bijna 30 Israëli’s zijn dit jaar al gedood bij demonstraties, militaire operaties en aanslagen. Daarmee is het dodental van recordjaar 2022 al overtroffen, zei VN-gezant Tor Wennesland in een briefing aan de Veiligheidsraad op maandag.

De Speciaal VN-gezant voor het Midden-Oosten zei dat ‘Palestijnen en Israëli’s bijna dagelijks gedood of verwond worden’ en dat het geweld ‘gevoed en verergerd wordt door een toenemend gevoel van hopeloosheid over de toekomst’.

Volgens Wennesland draagt de huidige politieke situatie, de uitbreiding van nederzettingen, de sloop van Palestijnse huizen, geweld door kolonisten bij aan de huidige escalatie van geweld. Het is in die context dat zowel Israëlische militaire operaties als Palestijns militant geweld worden opgedreven, aldus de VN-gezant.

Burgerdoden

Op dinsdag berichtten lokale media nog dat een Palestijnse tiener werd doodgeschoten door Israëlische troepen tijdens een inval in de stad al-Zababdeh op de Westelijke Jordaanoever.

Militaire operaties in Palestijnse bezette gebieden zijn de voorbije jaren enorm opgedreven.

Op zaterdag werden een Israëlische vader en zoon gedood in een aanslag rond de stad Huwara, ook op de Westelijke Jordaanoever.

Militaire operaties in Palestijnse bezette gebieden zijn de voorbije jaren enorm opgedreven. Afgelopen juli voerde het Israëlische leger tal van grootschalige operaties uit in de buurt van Jenin, waarbij veel Palestijnse slachtoffers vielen.

Ook Palestijnse groepen gaan de confrontatie aan met de Israëlische veiligheidstroepen of nemen vergeldingsmaatregelen voor de wantoestanden onder de bezetting. Bij dergelijke Palestijnse acties zijn dit jaar 30 Israëli’s gedood.

‘We moeten ons nu dringend concentreren op het aanpakken van de meest cruciale kwesties en op het de-escaleren van de situatie op het terrein, maar we kunnen niet voorbijgaan aan de noodzaak om de politieke horizon te herstellen’, zei Wennesland nog aan de VN-veiligheidsraad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.