Nu al record aantal neushoorns geveld

Nieuws

Nu al record aantal neushoorns geveld

24 september 2013

In Zuid-Afrika zijn dit jaar al bijna zevenhonderd neushoorns gedood door stropers. Daarmee zijn er dit jaar al meer dieren gedood dan in heel 2012.

Zuid-Afrika telt de grootste neushoornpopulatie in Afrika, maar het aantal dieren dat door stropers gedood wordt voor hun hoorn stijgt jaar na jaar. In 2007 werden 13 dieren gedood, dit jaar zijn er dat al 688. Het bekende Krugerpark aan de grens met Mozambique lijdt het hardst onder de stroperij. Volgens de officiële cijfers werden dit jaar al 425 dieren gedood in het park.

Gewicht in goud

De hoorn van de neushoorn is meer dan zijn gewicht in goud waard op de Aziatische markt, waar ten onrechte geneeskundige krachten toegeschreven worden aan het materiaal, dat eigenlijk niet verschilt van de stof in haar of vingernagels.

De enorme bedragen die voor de hoorns geboden worden, verleiden niet alleen dorpsbewoners om te graan stropen, maar hebben ook de interesse gewekt van de georganiseerde misdaad. Die zet grote middelen zoals helikopters in om de dieren op te sporen. Ondanks de inzet van het Zuid-Afrikaanse leger in onder meer het Kruger National Park worden daardoor elk jaar steeds meer dieren gedood.

Maar de stroperij beperkt zich niet tot de Zuid-Afrikaanse parken. Overal in Afrika en Azië is de neushoorn bedreigd, en zelfs dode dieren in musea zijn niet veilig. De Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) heeft de Afrikaanse westelijke zwarte neushoorn officieel als “uitgestorven” gecatalogeerd, van de Javaanse variant zijn amper vijftig exemplaren over.