Strijd tegen klimaatverandering is verenigbaar met economische groei, beweren Britse economen

Drastische vermindering van de CO2-uitstoot schaadt de economie niet

Pixabay

Inspanningen om de uitstoot terug te dringen hebben op lange termijn geen negatief effect op de groei van de wereldeconomie. Dat blijkt uit een studie van Britse economen.

Veel landen willen tegen het midden van deze eeuw hun uitstoot tot netto nul herleiden om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Volgens sommigen kan dat enkel door ook de economische groei te doen krimpen, maar het University College London komt tot een heel andere conclusie.

Op basis van energiemodellen en economische simulaties besluiten de onderzoekers dat de doelen van Parijs bereikt kunnen worden zonder de economie te schaden. Ze verwijzen ook naar de Europese economie, die tussen 1990 en 2016 met meer dan 50 procent groeide, terwijl de uitstoot in die periode met een kwart daalde.

‘Een aanhoudende wereldwijde economische groei is duidelijk verenigbaar met de temperatuurdoelstelling in het Klimaatakkoord van Parijs.’

Vijf keer groter

De wetenschappers ontwikkelden verschillende modellen om de groei van de energievraag te drukken tot maximaal 30 procent boven het huidige niveau. Die energie wordt nagenoeg totaal hernieuwbaar: steenkool wordt snel uitgefaseerd en zowel de transport- als verwarmingssector worden klimaatneutraal.

Toch zal de wereldeconomie in dat scenario sterk groeien en eind deze eeuw vijf keer groter zijn dan in 2015, zegt de studie in Oxford Open Energy. En vergeleken met een scenario waar helemaal geen rekening gehouden wordt met het klimaat, is er maar een heel kleine impact op de economische groei.

‘Een aanhoudende wereldwijde economische groei is duidelijk verenigbaar met de temperatuurdoelstelling in het Klimaatakkoord van Parijs’, zegt Paul Ekins, hoogleraar Economie  en hoofdauteur van de studie. ‘Regeringen moeten nu een stap verder gaan met beleid om de investeringen te stimuleren die nodig zijn om deze prognoses in realiteit om te zetten.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.