Nummer twee van Houthi's gedood bij luchtaanvallen

Nieuws

Hardliner volgt hem op

Nummer twee van Houthi's gedood bij luchtaanvallen

Nummer twee van Houthi's gedood bij luchtaanvallen
Nummer twee van Houthi's gedood bij luchtaanvallen

Malik Aouryaghel

26 april 2018

De politiek leider van de Houthi rebellen is bij luchtaanvallen van de coalitie onder leiding van Saoedie-Arabië om het leven gekomen.

fahd sadi (CCO)

Bombardement van de coalitie op Sanaa

fahd sadi (CCO)

Saleh al-Sammad, een van de belangrijkste leiders van de Houthi rebellen in Jemen, is door luchtbombardementen om het leven gekomen. Hij was de leider van de opperste politieke raad van de Houthi’s. Afgelopen maandag hebben rebellen bevestigd dat hij samen met zes van zijn lijfwachten bij bombardementen door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië in de westelijke provincie Al-Hudaydah is gedood.

Elke dag een raket

Saleh al-Sammad was sinds juli 2016 politiek leider van de Houthi’s in Jemen. Hij was de nummer twee op de lijst van meest gezochte personen onder de Houthi leiders. Op zijn hoofd stond een prijs van 20 miljoen dollar. Hij is de belangrijkste leider die in de meer dan drie jaar durende oorlog met Saoedie-Arabië om het leven is gekomen.

Sammad beloofde begin april nog dat 2018 het jaar zou worden waarin er elke dag een raket op Saoedi-Arabië zou worden afgeschoten, als vergelding voor de Saoedische luchtaanvallen.  De Saoedi’s zeggen dat ze onlangs nog twee ballistische raketten hebben kunnen onderscheppen die vanuit Jemen zijn afgevuurd richting olie-installaties in Jizan, in het zuiden van het land.

De leider van de Houthi’s waarschuwde dat zijn dood gewroken zal worden

De nummer één van de rebellen, Abdul Malek al-Houthi, waarschuwde in een televisiespeech dat ze de dood van Al-Sammad zullen wreken.

De tv-zender al-Masirah, spreekbuis van de Houthi’s, meldde dat Mahdi al-Mashat als nieuwe politiek leider is aangeduid. Hij staat bekend als een hardliner, wat de hoop op een snel einde van de oorlog doet afnemen. Verschillende bronnen meldden immers dat de Houthi’s en de Saoedi’s al maandenlang in het geheim onderhandelingen voerden in Oman, tot dusver zonder resultaat.

De dood van een van hun leiders en de keuze voor al-Mashat maakt de situatie er niet makkelijker op. Midden-Oosten analist Peter Salisbury tweette dat de aanstelling van al-Mashat een teken van machtsconsolidatie van hardliners binnen de Houthi-beweging is. Adam Baron van the European Council for Foreign Relations, vreest dat dit mogelijk zal leiden tot een escalatie en dat de Houthi’s zich genoodzaakt zullen voelen om terug te slaan.

Twintig doden op huwelijksfeest

Naast de dood van Al-Sammad kwamen ook berichten, dat de coalitie een trouwfeest zou hebben gebombardeerd waarbij meer dan 20 doden zijn gevallen. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres veroordeelde de bombardementen en riep op om burgers en civiele infrastructuur te ontzien. De coalitie zegt de zaak ernstig te nemen en te zullen onderzoeken.

Een coalitie van Arabische en Westerse landen onder leiding van Saoedi-Arabië strijden al meer dan drie jaar tegen de Houthi’s, die grote delen van het land onder controle hebben, inclusief de hoofdstad Sanaa.  Zij willen de verdreven pro-Saoedische president Abd-Rabbu Mansour Hadi terug in zijn positie herstellen.

De Saoedi’s beschuldigden de Houthi’s ervan proxy’s van Iran te zijn

De Saoedi’s zijn in een strijd verwikkeld met Iran om hegemonie in het Midden-Oosten. Ze beschuldigen de Houthi’s ervan proxy’s van Teheran te zijn. Het winnen van deze oorlog is daarom strategisch belangrijk voor Riyad omdat ze vrezen volledig omsingeld te worden door landen die door Iran worden gesteund: Irak, Libanon, Syrië en Jemen.

Volgens de VN leven door de blokkade van het land miljoenen mensen in erbarmelijke omstandigheden, vatbaar voor ziektes als cholera. De oorlog heeft al aan ruim 6000 mensen het leven gekost en daarnaast zijn er reeds tienduizenden gewonden geteld.