Obama belooft extra inspanning voor het klimaat

Nieuws

Obama belooft extra inspanning voor het klimaat

Obama belooft extra inspanning voor het klimaat
Obama belooft extra inspanning voor het klimaat

IPS

01 april 2015

Het Witte Huis heeft formeel aan de Verenigde Naties beloofd dat de VS hun uitstoot met 28 procent zullen verminderen. De kansen op een klimaatakkoord in Parijs eind dit jaar worden daarmee opnieuw iets groter, maar de Republikeinse meerderheid in het Congres zal alles in het werk stellen om de belofte ongedaan te maken.

‘De Amerikaanse doelstelling is ambitieus maar haalbaar.’

In aanloop naar de cruciale klimaattop in Parijs eind dit jaar hebben nu al 33 landen, waaronder Mexico, de EU en Noorwegen, formele beloftes gedaan over de strijd tegen de klimaatverandering.

Die landen zijn samen goed voor 60 procent van de wereldwijde broeikasuitstoot.

U.S. Embassy The Hague (CC BY-ND.0)

De aankondiging is de formele bevestiging van een eerder akkoord tussen China en de VS.

U.S. Embassy The Hague (CC BY-ND 2.0)

De aankondiging is de formele bevestiging van een eerder akkoord tussen China en de VS. ‘De Amerikaanse doelstelling is ambitieus maar haalbaar, en we beschikken over de instrumenten daarvoor’, zegt Brian Deese, klimaatadviseur van president Barack Obama. Dat laatste is erg belangrijk aangezien Obama geen steun krijgt voor een klimaatwet in het Congres, dat door de Republikeinen wordt gedomineerd.

De regering-Obama wil de uitstootbeperking vooral afdwingen via de bestaande bevoegdheden van het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Deese maakt zich sterk dat de engagementen stevig gebetonneerd zullen zijn, en niet zomaar teruggedraaid kunnen worden door een Republikeinse opvolger of door het Congres.

Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Mitch McConnell, leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, noemde het plan ‘illegaal’.

Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

De Republikeinen in het Congres laten er geen twijfel over bestaan dat ze zich met hand en tand zullen verzetten tegen de plannen van het Witte Huis.

‘De belofte van de regering-Obama aan de VN zal nooit het daglicht zien.’

‘De belofte van de regering-Obama aan de VN zal nooit het daglicht zien’, zei Jim Inhofe, voorzitter van de Milieucommissie in de Senaat. Mitch McConnell, leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, noemde het plan zelfs ‘illegaal’.

Milieuorganisaties zijn voorzichtig positief, maar wijzen erop dat de beloftes die tot nog toe zijn ingediend bij de VN te zwak zijn om rampzalige klimaatgevolgen te vermijden.

‘Dit is een belangrijke belofte voor de Verenigde Staten’, zegt Jamie Henn, directeur Strategie bij 350.org. ‘Maar het is duidelijk niet voldoende om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius, laat staan 1,5 graden te houden. De regering moet meer doen om geld te verschuiven van het probleem naar de oplossingen: subsidies voor fossiele brandstoffen afschaffen en investeringen verschuiven naar schone energie.’