Obama stelt beslissing Keystone XL opnieuw uit

Nieuws

Obama stelt beslissing Keystone XL opnieuw uit

Obama stelt beslissing Keystone XL opnieuw uit
Obama stelt beslissing Keystone XL opnieuw uit

IPS

22 april 2014

Het Amerikaanse Witte Huis heeft een beslissing rond de erg controversiële Keystone XL pijpleiding doorheen de VS opnieuw uitgesteld. Door een proces in Nebraska is het waarschijnlijk wachten tot na de tussentijdse verkiezingen in november.

De erg omstreden pijpleiding moet olie uit Canada dwars doorheen de VS naar de Golfkust in Texas voeren, over een traject van 2.600 kilometer. Niet alleen worden daarbij waardevole natuur- en waterwinningsgebieden doorkruist, maar de olie is ook afkomstig uit de zeer vervuilende Canadese teerzanden en heeft een grote klimaatafdruk.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het project al goedgekeurd, maar de eindbeslissing ligt bij de Amerikaanse president Barack Obama.

Symbooldossier

Doorheen de VS ligt al 2,3 miljoen kilometer aan pijpleidingen, maar de voorgestelde Keystone XL pijpleiding is uitgegroeid tot een symbooldossier voor de energietoekomst van de VS. De bouw van de pijpleiding zou een keuze inhouden voor fossiele brandstoffen, op een moment waarop net hernieuwbare energiebronnen voorrang moeten krijgen, zeggen milieuverenigingen.

“President Obama heeft gezegd dat hij zijn tijd zou nemen voor de beslissing over Keystone XL, en het lijkt erop dat hij dat ook aan het doen is”, zegt Michael Brune van de milieuorganisatie Sierre Club. “Elke dag zonder Keystone XL is een goede dag, omdat het betekent dat er meer vuile teerzandolie in de grond blijft, waar die olie ook hoort. De president heeft gezegd dat hij de pijpleiding niet zou goedkeuren als die de klimaatverandering significant zou versterken, en dat is zeker het geval. Hoe langer we wachten, hoe duidelijker het wordt: de pijpleiding komt dit land niet ten goede.”

Een juridisch gevecht in Nebraska dreigt het proces nog meer te vertragen. In februari oordeelde een rechter er dat de goedkeuring van het project door de gouverneur ongrondwettelijk is. Afhankelijk van de uitspraak van het Hooggerechtshof in de staat zou het kunnen dat de pijpleiding niet over het grondgebied van Nebraska mag lopen. In dat geval moet de route herzien worden, wat weer voor verschillende vergunningen een probleem wordt.