Obama wil nieuw voedselagentschap

De regering-Obama denkt aan een nieuw, onafhankelijk agentschap dat brede bevoegdheden krijgt om de kwaliteit van voedsel te controleren en te beschermen. Dat blijkt uit de nieuwe begroting die gisteren (maandag) werd voorgesteld.

Momenteel is het beleid rond voedselveiligheid in de VS verspreid over verschillende agentschappen. Het ministerie van Landbouw (USDA) inspecteert de productie van vlees en eieren, terwijl de Food and Drug Administration (FDA) de meeste andere voedselproducten controleert.

Dat leidt tot complexe situaties waarbij het FDA wel de kwaliteit van een diepvriesproduct moet beoordelen, maar het vlees in dat product door de het ministerie van Landbouw gecontroleerd moet worden. Bovendien hebben ook het milieuagentschap EPA en het ministerie van Handel verantwoordelijkheden.

Centralisatie

Na verschillende voedselschandalen is het dan ook dringend tijd om alle aspecten van voedselveiligheid in één agentschap te combineren, vindt het Witte Huis. “Eén enkel federaal agentschap voor voedselveiligheid heeft een voordeel van een centrale, doelgerichte leiding, een belangrijk stem op het vlak van voedselstandaarden en de navolging van die standaarden, en duidelijke verantwoordelijkheden”, stelt de regering-Obama in het voorstel. “Dat versterkt zowel de preventie van als het antwoord op uitbraken van ziektes die veroorzaakt worden door voedsel.”

Jaarlijks wordt een op de zes Amerikanen getroffen door een voedselvergiftiging. Meer dan honderdduizend patiënten komen in het ziekenhuis terecht en jaarlijks overleven duizenden slachtoffers de voedselvergiftiging niet.

Toch zal de Republikeinse meerderheid in het Congres zich naar alle waarschijnlijkheid hevig verzetten tegen het voorstel. Binnen de voedingsindustrie wordt al jaren gelobbyd tegen een nieuw centraal agentschap en meer controle. Nu al hebben Republikeinen laten weten meer bureaucratie het laatste is wat de Amerikaanse economie nodig heeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.