Obama wil nu al met klimaatbeleid beginnen

Nieuws

Obama wil nu al met klimaatbeleid beginnen

Joren Gettemans

13 februari 2008

De Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama wil niet wachten tot hij verkozen is met het opstellen van een klimaatbeleid. De tijd dringt, en dus begint hij er naar eigen zeggen nu meteen aan.

Obama deed de uitspraak net voor zijn overwinningen in Louisiana, Nebraska en Washington DC. Hij wil niet tot 2009 wachten om de klimaatverandering een halt toe te roepen. “Ik heb het er verschillende keren over gehad met de voormalige vice-president Gore, en ben het er met hem over eens dat we niet kunnen wachten tot ik ben ingezworen om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen”, zei Obama, die eraan toevoegde dat hij niet overmoedig wil zijn, maar zich bewust is van de hoogdringendheid van de zaak.

Los Angeles en Las Vegas in problemen

De uitspraken van Obama vallen samen met de publicatie van een ophefmakend rapport van het Scripps Institution of Oceanography. Daarin stellen de auteurs dat er een kans is van 50% dat Lake Mead, het meer dat gevormd wordt door de bekende Hoover Dam, tegen 2021 droog komt te staan. Dat zou rampzalig zijn voor de watervoorziening in grote steden als Los Angels en Las Vegas. De stroomgeneratoren van de dam, die belangrijk zijn voor de elektriciteitsvoorziening in de regio en in beide steden, zou zelfs in 2017 al zonder water komen te zitten.
“We zijn met verstomming geslagen over de schaal van het probleem en over de snelheid waarmee het op ons afkomt”, schreef Tim Barnett, één van de auteurs van de studie in een verklaring. “We mogen ons geen illusies maken: dit waterprobleem is geen wetenschappelijk theoretisch spelletje. Het is een probleem waar elke inwoner van het Zuidwesten mee te maken zal krijgen.”
De onderzoekers benadrukten bovendien dat ze van erg voorzichtige veronderstellingen vertrokken zijn, bijvoorbeeld dat de klimaatverandering pas in 2007 begonnen is. De Coloradorivier die het meer voedt, verliest momenteel jaarlijks een hoeveelheid water waarmee acht miljoen mensen een jaar mee kunnen rondkomen.