Obama wil plooien glad strijken in Mexico

Nieuws

Obama wil plooien glad strijken in Mexico

Diego Cevallos

20 maart 2009

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een bezoek aan Mexico aangekondigd. De geplande reis zorgt voor opluchting in het buurland. De moeilijke relatie tussen de twee landen was de voorbije week verder verzuurd.

Obama zal op 16 en 17 april in Mexico zijn. Zijn regering heeft ook al aangekondigd dat ze zich over het gevoelige migratiethema zal buigen. Samen met andere positieve signalen uit Washington heeft dat nieuws Mexicaanse beleidsmakers en waarnemers verrast. De landen delen een 3200 lange grens en zijn belangrijke handelspartners, maar toch lijkt het water tussen Mexico en de VS momenteel heel diep.

De Mexicaanse president Felipe Calderón had eerder deze week nog op scherpe toon geëist dat de VS meer zouden ondernemen tegen het drugsgebruik in hun land. De grote vraag doet de drugshandel op hoge toeren draaien, en dat houdt de problemen in stand waarmee Mexico als belangrijkste doorvoerland worstelt. Volgens Calderón tiert ook de corruptie welig in de VS – een andere verklaring is er volgens hem niet voor het feit dat drugshandelaars er zo massaal hun waar kunnen slijten.

De Mexicaanse president reageerde daarmee op een uitspraak van admiraal Dennis Blair, de directeur van de Nationale Inlichtingendiensten van de VS. Die had gezegd dat de Mexicaanse overheid sommige delen van het land niet meer kan besturen door de massale corruptie die van de Mexicaanse drugshandel uitgaat. In 2008 vonden in Mexico 6.500 mensen de dood bij aanslagen en confrontaties die met de drugshandel in verband worden gebracht.

Invoerheffingen

De Mexicaanse regering maakte woensdag ook bekend dat ze vanaf donderdag nieuwe invoerheffingen zou instellen op negentig producten die ingevoerd worden uit de VS. Dat is een reactie op een beslissing van het Amerikaanse parlement van dinsdag om het vrachtwagenverkeer uit Mexico tijdelijk aan banden te leggen. Beide maatregelen gaan in tegen het vrijhandelsverdrag dat sinds 1994 bestaat tussen Mexico, de VS en Canada. Mexico heeft ermee gedreigd voor nog meer Amerikaanse producten invoerheffingen in te stellen als de VS vrachtwagens blijven tegenhouden.

Mexicaanse politicologen hopen dat het bezoek van Obama olie op de golven kan gieten. De twee presidenten hebben elkaar al eens ontmoet in Washington, kort na de eedaflegging van Obama. Toen kondigden Obama en Calderón al aan dat ze aan betere relaties wilden werken.

Bij de ontmoeting van april staat naast de strijd tegen drugs ook de migratie van Mexico naar de VS op de agenda. Obama heeft woensdag aan enkele Amerikaanse volksvertegenwoordigers van Latijns-Amerikaanse afkomst beloofd dat hij binnenkort voorstellen zal doen om de migratiewetgeving te hervormen.

In de VS leven elf miljoen mensen die in Mexico geboren werden. Zes miljoen daarvan hebben geen verblijfsvergunning. Mexico eist al langer dan tien jaar dat migranten in de VS beter behandeld worden en dat ze er makkelijker aan een werkvergunning kunnen komen.