Obama's aidsplan struikelt over gebrek aan middelen

Nieuws

Obama's aidsplan struikelt over gebrek aan middelen

Kanya D'Almeida

16 februari 2011

De Amerikaanse president Obama oogstte veel bijval toen hij in 2009 het Global Health Initiative (GHI) lanceerde, een plan van zes miljard dollar in de strijd tegen aids. Maar anderhalf jaar na de lancering krijgt het initiatief een hoop kritiek.

Gisteren (dinsdag) sprak Rajiv Shah, hoofd van het Amerikaanse ontwikkelingsagentschap Usaid, nog optimistisch over de nieuwe koers van het GHI in 2011 en later. Shah identificeerde vijf terreinen die cruciaal zijn voor het welslagen van het GHI: vaccinatie, gezondheid van moeder en kind en gezinsplanning, malaria, tuberculose en hiv-preventie.

Shah benadrukte verschillende keren dat de ambitieuze doelstellingen van het GHI zullen eroderen zonder het aanhoudende engagement van donoren, de implementatie van spitstechnologie en de vastberadenheid om epidemieën aan te pakken, maar is tevreden met het geleverde werk en de samenwerking tussen Usaid en de regering-Obama.

Lang niet iedereen deelt die optimistische visie. Ondanks de beloftevolle initiatieven zoals het “President’s Emergency Plan for AIDS Relief” (Pepfar) dat de hulp aan zwaar getroffen landen moet opkrikken, is de vooruitgang teleurstellend, zeggen deskundigen.  Pepfar werd al opgezet tijdens de regering van George W. Bush. Het GHI lijdt niet alleen onder een inkrimping van het budget, maar ook van het feit dat het afwijkt van zijn kerntaak , de wereldwijde strijd tegen hiv en aids.

“Obama’s GHI (8,5 miljard dollar per jaar) resulteerde in een wereldwijde vermindering van Pepfar-middelen, terwijl 12 miljard gereserveerd werd voor andere wereldwijde gezondheidsinitiatieven zoals de gezondheid van moeder en kind”, schrijft Anand Reddi, die de impact van het GHI onderzocht. “Door geen ‘nieuw’ geld vrij te maken, heeft president Obama de factor hiv/aids tegenover andere gezondheidsprioriteiten geplaatst.”

Meer geld

Volgens aartsbisschop Desmond Tutu, erelid van de Global AIDS Alliance, heeft de regering-Obama de steun voor de strijd tegen hiv/aids vorig jaar maar met 366 miljoen dollar verhoogd, veel minder dan wat in 2010 was beloofd. En uit cijfers van de Harvard Medical School blijkt dat onder Obama’s voorganger Bush nog 400.000 patiënten hulp kregen van Pepfar, maar dat dat cijfer onder Obama daalde tot 100.000.

De Global Aids Alliance gaf dinsdag een persbericht uit waaruit blijkt dat 2 miljard dollar nodig is om hiv-patiënten te behandelen. De Amerikaanse bijdrage schiet daarin tekort. Ook zorgt de te lage bijdrage ervoor dat 500.000 baby’s kwetsbaar worden voor besmetting door hun moeder. “Twee miljard is ongeveer hetzelfde als het bedrag dat wordt uitgetrokken voor de ontwikkeling van twijfelachtige wapensystemen waar de minister van Defensie Robert Gates zelf vraagtekens bij zet.”

“Ons grootste probleem met het GHI is het gebrek aan analyse van de problemen op basis van de noden”, zegt Carol Bergman, onderdirecteur van de Global AIDS Alliance. “Een effectief GHI dat rekening houdt met de noden zou een verdubbeling van de Amerikaanse hulp in 2011 vereisen, en het zou ook andere donoren aansporen om hun investering op te drijven.”