Occupy Wall Street tijdelijk weggestuurd

Nieuws

Occupy Wall Street tijdelijk weggestuurd

Occupy Wall Street tijdelijk weggestuurd
Occupy Wall Street tijdelijk weggestuurd

Mathias de Graag

16 november 2011

In New York heeft de politie dinsdagochtend het kampement van de Occupy Wall Street-beweging ontruimd. Het kamp in het financiele hart van de stad werd zonder al teveel verzet uit het Zuccotti Park verwijderd. Door de bijna twee maanden durende bezetting door de occupy-demonstranten zou het park onhygiënisch en gevaarlijk geworden zijn. De ontruiming betekent vooralsnog niet het einde van het protest.

Sinds 17 september begeven de demonstranten zich in het park. Honderden agenten hebben hen dinsdagmorgen opgeroepen te vertrekken. Burgemeester Michael Bloomberg heeft de betogers gevraagd om het park “tijdelijk te verlaten” en hun kamp af te breken. De demonstranten krijgen toestemming voor een terugkeer, maar ze mogen geen kamp meer bouwen. Later op de dag besloot een rechter in de “Big Apple” echter dat de betogers met tenten terug mogen keren naar het Zuccotti Park. Dat meldde het Nationale Advocatengilde (NLG) diezelfde middag.

Zelfverrijking

Het protest van de Occupy Wall Street-beweging is gericht tegen het Amerikaanse financiële systeem. Volgens de betogers zorgt dit systeem er alleen maar voor dat bedrijven en de rijken nog rijker worden en dat de rekening bij de minderbedeelden terechtkomt. Het geluid van het protest reikt verder dan New York. Wereldwijd doken verschillende occupy-bewegingen op, waaronder in Brussel en Rome. In de Italiaanse hoofdstad leidde het tot hevige rellen.

Shut down

De ontruiming komt net voor een aangekondigde “shut down” van Wall Street door de Occupy-beweging. De demonstranten wilden donderdag de verjaardag vieren van hun twee maanden oude beweging.

De afgelopen dagen was het nog niet tot een confrontatie gekomen tussen de betogers en de politie. Persbureau AP meldde dinsdagochtend dat de meeste demonstranten waren vertrokken en dat een persoon was gearresteerd. Een woordvoerster van de beweging zei volgens CNN echter dat er minstens veertien betogers zijn opgepakt. ’s Middags werd bevestigd dat het om zeventig gearresteerde betogers ging.

Algemene parkregels

De parkeigenaar wees het stadsbestuur op de algemene parkregels van New York. De betogers moesten slaapzakken, tenten en andere zaken verwijderen, omdat ‘de opslag van dergelijke spullen niet is toegestaan op deze locatie.’ Volgens de NLG belet het rechterlijk bevel het stadsbestuur algemene parkregels te laten gelden voor de Occupy-betogers. Bloomberg gaf toe dat het bestuur op de hoogte was van het bevel, maar het nog niet had gezien. Hij zei naar de rechter te zullen stappen om de beslissing aan te vechten.