Oceanen lijden nu al onder klimaatverandering

De steeds hogere temperatuur van oceaanwater drijft vissoorten uit hun huidige habitat naar koelere regio’s en brengt hele mariene ecosystemen uit evenwicht. De beste manier om te vermijden dat die veranderingen ook de mens treffen, is de opwarming van de aarde te beperken. Dat besluit een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

  • Matthias Kümpel (CC BY-SA 2.0) 'Om de grootste impact te vermijden, zijn ingrepen nodig om de mariene ecosystemen te beschermen en moeten lokale gemeenschappen geholpen worden om zich aan te passen.' Matthias Kümpel (CC BY-SA 2.0)

Een team van onderzoekers uit Europa, Australië, de VS en Canada vergeleek de toekomst van de oceanen onder twee klimaatscenario’s. Ze keken daarbij specifiek naar de gevolgen voor de visserij, ecosystemen, toerisme en de volksgezondheid.

Massale verhuis

In het eerste scenario slaagt de mens erin de opwarming te beperken tot maximaal twee graden Celsius tegen het einde van deze eeuw. In het tweede slaagt de wereld daar niet in en stijgt de temperatuur tot vijf graden Celsius. Als gevolg daarvan slaan soorten massaal aan het verhuizen, met diepgaande wijzigingen in de ecosystemen als gevolg.

‘Er is overtuigend bewijs dat toename in de atmosferische concentratie van CO2 en andere broeikasgassen nu al resulteren in fundamentele veranderingen in de fysieke, chemische en biologische kenmerken van onze planeet’, zegt hoogleraar Hoegh-Guldberg, hoogleraar aan de University of Queensland en een van de auteurs van de studie. Sommige van die veranderingen gaan sneller dan evoluties in de voorbije vijfenzestig miljoen jaar.

Ook goed nieuws

‘Alle soorten en diensten die de oceanen aan de mens leveren, zullen in dat scenario aangetast worden, en iedereen, ook in het Westen, zal te maken krijgen met de gevolgen daarvan’, zegt William Cheung, hoogleraar aan de University of British Columbia en medeauteur van de studie. ‘Maar er is ook goed nieuws: we hebben nog opties om die impact te verminderen. Alleen: hoe langer we wachten, hoe minder opties er overblijven.’

‘Hoe langer we wachten, hoe minder opties er overblijven’

Om de grootste impact te vermijden, zijn ingrepen nodig om de mariene ecosystemen te beschermen en moeten lokale gemeenschappen geholpen worden om zich aan te passen, zeggen de onderzoekers. Maar bovenal moet de uitstoot van broeikasgassen beperkt worden om de opwarming te minimaliseren.

De wetenschappers hopen met hun studie een bijdrage te kunnen leveren in de aanloop naar de cruciale klimaattop in Parijs later dit jaar. ‘De oceanen zijn tot nog toe beperkt behandeld in klimaatonderhandelingen’, zegt Jean-Pierre Gattuso van het Franse Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek. ‘Onze studie biedt overtuigende argumenten voor radicale veranderingen op de klimaattop in Parijs.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.