Oeganda vergeet vrouwen en kinderen in herstelplan

Nieuws

Oeganda vergeet vrouwen en kinderen in herstelplan

Wambi Michael

27 september 2009

Het herstelplan voor Noord-Oeganda, dat na twee decennia oorlog het land weer moet opbouwen, richt zich vooral op de aanleg van wegen. Er is weinig oog voor hulp aan de duizenden kinderen die werden gebruikt als soldaat en de vele vrouwen die werden verkracht.

Het maatschappelijk middenveld en vrouwelijke parlementariërs zijn niet blij met de plannen van donoren en de regering. Concrete stappen op het gebied van genderbeleid, ontbreken namelijk in het herstelplan.
Zeventig procent van het Peace, Recovery and Development Plan (PRDP) van 600 miljoen dollar wordt gesponsord door donoren. De rest komt van de Oegandese overheid. Het meeste geld, bedoeld voor een periode van drie jaar, gaat naar de aanleg van wegen en tijdens de oorlog verwoeste infrastructuur.
Wegen zijn nodig, maar aandacht voor vrouwen en kinderen is ook nodig, zegt Amongi Beatrice Lagada, parlementslid uit Oyam. Naar schatting werden tijdens het twintig jaar durende conflict tussen 30.000 en 66.000 kinderen ontvoerd. Negentig procent van de strijders van het rebellenleger LRA bestond uit kinderen die gedwongen werden burgers te terroriseren, onder meer door hun handen en lippen af te snijden.
Uit een onderzoek van Unicef uit 2005 in een van de opvangkampen, bleek dat 60 procent van de vrouwen daar te maken had gehad met seksueel of huiselijk geweld.

School

Monica Amonding, coördinator van Uganda Women Parlementarians’ Association (Uwopa), zegt dat het PRDP geen budget heeft gereserveerd voor de herhuisvesting van alleenstaande moeders, weduwen, meisjes die ontvoerd zijn geweest, vrouwen met een handicap en kwetsbare groepen.
Veel vrouwen, meisjes en jongens die te maken hebben gehad met oorlogsgeweld, zijn als bedelaars op straat beland, omdat niemand hen heeft geholpen hun leven weer op de rails te krijgen na de oorlog.
De Women’s Task Force on a Gender-Responsive Peace, Recovery and Development Plan, en Uwopa, zeggen dat de oorlog op mannen en vrouwen een verschillende impact heeft gehad. Die verschillen hangen samen met het geslacht.
Vrouwen hebben vaker te maken hebben gehad met grof seksueel geweld, wat hen kwetsbaar maakte voor aids. Beatrice Anwar, parlementariër uit het district Kitgum bij de Oegandees-Soedanese grens, zegt dat het PRDP kindmoeders moet helpen weer naar school te gaan of vaardigheden te ontwikkelen waarmee ze een inkomen kunnen verwerven.

Vervolgplan

De Oegandese minister die verantwoordelijk is voor de wederopbouw van Noord-Oeganda, David Wakikona, zegt dat zijn ministerie werkt aan een vervolgplan waarin ook vrouwenzaken meer aandacht krijgen. Hij roept gehandicapten, vrouwen en andere groepen op om projecten in te dienen die in aanmerking kunnen komen voor financiering.
Amonding stelt echter dat de regering zich niet moet opstellen als een donor. “Voor ons heeft het PRDP geen betekenis zolang het zich blijft concentreren wegen, bruggen, etcetera. We willen aandacht voor begeleiding, kraamzorg, en diensten voor opgroeiende jongens en meisjes. Dat zien we nergens terug in het raamwerk.”
Jane Alisemera, voorzitter van Uwopa, wijst er op het bij 80 procent van de voormalige ontheemden om vrouwen en kinderen gaat. “Het PRDP zal geen voelbare resultaten opleveren, als genderkwesties niet aangepakt worden.”