Oeganda vreest uitbraak aan ebola verwant marburgvirus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt hulp naar Oeganda omdat gevreesd wordt voor een uitbraak van het aan ebola verwante marburgvirus. In Oost-Oeganda, tegen de grens met Kenia, is een vrouw overleden nadat ze haar broer had verzorgd die aan dezelfde symptomen stierf.

  • CDC/ Dr. Erskine Palmer, Russell Regnery, Ph.D. (CC0) Het Marburgvirus is de veroorzaker van een ernstige en vaak dodelijke ziekte, die gepaard gaat met hevige bloedingen uit alle lichaamsopeningen. CDC/ Dr. Erskine Palmer, Russell Regnery, Ph.D. (CC0)

Het overlijden van de vrouw werd afgelopen donderdag bekend gemaakt door de Oegandese minister van Volksgezondheid. In haar lichaam werd het marburgvirus aangetroffen, een aan ebola verwant virus. De broer van het slachtoffer overleed eind september en vertoonde dezelfde symptomen: hoge koorts, bloedingen en uiteindelijk uitval van organen.

De broer was een jager die vaak in de buurt van grotten waar vleermuizen verblijven, werkte. Deze beestjes kunnen het dodelijke marburgvirus overdragen.

Honderden mensen

De WHO is op zijn hoede voor een mogelijke bredere besmetting omdat honderden mensen de traditionele begrafenis van de jager hadden bijgewoond en heeft daarom een snelleresponsteam ter plekke gestuurd om de lokale autoriteiten te helpen bij het onderzoek van mensen die in contact kwamen met de slachtoffers.

Marburg is een zeldzaam virus met een hoog sterftecijfer. Het is verwant aan ebola, het virus dat tussen 2014 en 2016 meer dan 10.000 slachtoffers maakte in West-Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3253   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift