Oegandees rebellenleger LRA rekruteert kindsoldaten in buurlanden

Nieuws

Oegandees rebellenleger LRA rekruteert kindsoldaten in buurlanden

Hanne Claessens

27 juni 2008

Het Lord Resistance Army (LRA) van de Oegandese rebellenleider Joseph Kony lijkt niet langer kindsoldaten te rekruteren in Oeganda, maar lijft nu kinderen uit de buurlanden in. Dat melden de Verenigde Naties in een nieuw rapport.

‘Er zijn geen recente gevallen bekend van Oegandese kinderen die door het LRA gerekruteerd werden of andere ernstige geweldplegingen moesten ondergaan’, aldus VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon in het nieuwe VN-rapport Additional report on Children and Armed Conflict in Uganda. ‘Nochtans zijn er nog steeds vrouwen en kinderen in de rangen van het LRA en onderneemt de beweging niets om hen vrij te laten.’ Naar verluidt lijft de rebellengroep nu jonge mensen uit naburige landen in. Het rapport meldt dat drie jongens uit Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) ontsnapten uit de handen van het LRA. Ook Congolese kinderen zouden gevaar lopen.

25 000 kindsoldaten

Sinds het midden van de jaren 1980 vecht de LRA een burgeroorlog uit tegen de Oegandese overheid. De rebellenbeweging wordt ervan beschuldigd zo’n 25.000 kinderen te hebben ontvoerd en hen te gebruiken als strijdkrachten en kruiers. In het leger worden ze slachtoffer van extreem geweld en worden veel van de meisjes verkracht.
Vorig jaar riep de VN-Veiligheidsraad het LRA op de kinderen onvoorwaardelijk vrij te laten. De rebellenbeweging beweerde echter dat alle kinderen en vrouwen die ze ontvoerd hadden al enige tijd vrij waren. Degenen die nu nog onder hen verblijven, zouden verwanten van LRA-leden zijn. Volgens de VN kan dit niet geverifieerd worden bij gebrek aan rechtstreeks contact met het LRA.

Vredesgesprekken

In het VN-rapport vraagt Ban Ki-moon het LRA met aandrang een lijst op te stellen met de namen en leeftijden van de vrouwen en kinderen die nu nog onder de rebellen verblijven en hen onmiddellijk vrij te laten. Volgens de secretaris-generaal moet bovendien een strategie uitgewerkt worden om de controle op de rekrutering van kindsoldaten in de buurlanden te verhogen.
Op het ogenblik dat de VN over dit alles rapporteren, lopen de vredesgesprekken tussen het LRA en de Oegandese regering vast. Er was hoop dat een akkoord bereikt zou worden, maar LRA-leider Joseph Kony tekende het bestand niet. Ondanks de inspanningen van de regeringstroepen blijft het LRA in Centraal-Afrika huizen in brand steken en bezittingen stelen en vernielen.