Oegandese mensenrechtenactivist David Kato vermoord

Nieuws

Oegandese mensenrechtenactivist David Kato vermoord

Oegandese mensenrechtenactivist David Kato vermoord
Oegandese mensenrechtenactivist David Kato vermoord

Joren Gettemans

27 januari 2011

De bekende homorechtenactivist David Kato is dood teruggevonden in zijn woning in Oeganda. Kato kreeg al een tijdje doodsbedreigingen nadat zijn foto en adres in een lokale krant verschenen waren.

Volgens activisten is Kato doodgeslagen met een hamer in zijn woning. De politie bevestigt dat Kato overleden is, maar zegt de situatie nog verder te onderzoeken. Volgens ooggetuigen drong een man de woning van Kato binnen en sloeg hem daar twee keer met een hamer.

Kato spande vorig jaar nog met succes een proces aan tegen de lokale krant Rolling Stone, nadat die zijn foto, geaardheid en adres samen met die van andere homoseksuelen gepubliceerd onder de titel “Hang ze op”. Volgens zijn organisatie Sexual Minorities Uganda (Smug) kreeg Kato sinds de verschijning van dat artikel een groeiend aantal doodsbedreigingen. De groep vreest dat ook andere homoseksuelen nu een doelwit vormen.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft opgeroepen tot een snel onderzoek naar de omstandigheden. “De Oegandese overheid moet zorgen voor de veiligheid van de leden van de Oegandese homoseksuele gemeenschap en prompt optreden tegen alle bedreigingen of uitspraken die geweld, discriminatie of vijandigheid tegenover hen kunnen uitlokken”, zegt HRW in een persbericht. “De dood van David Kato is een tragisch verlies voor de mensenrechtengemeenschap”, zegt Maria Burnett van HRW. “David heeft de groeiende bedreigingen altijd dapper weerstaan, en hij zal erg gemist worden.”

Kato raakte vooral bekend als actievoerder tegen een wetsvoorstel dat de straffen op homoseksualiteit nog zou opvoeren. De “Anti-homoseksualiteitwet” stelde levenslange straffen en boetes voor, en zelfs de doodstraf voor hiv-positieve homo’s. Na een storm van internationaal protest werd het voorstel in 2009 stilletjes afgevoerd.