Oegandese president Museveni vermijdt pensioen met grondwetswijziging

Maxence (CC BY 2.0)

 

Na het aftreden van president Mugabe in Zimbabwe waren alle ogen gericht op de 73-jarige Oegandese president, die al 31 jaar aan de macht is. Volgens de grondwet zou hij zich in 2021 niet meer verkiesbaar mogen stellen, omdat hij de maximumleeftijd van 75 dan overschreden zal hebben.

Om Museveni aan een nieuwe ambtstermijn te helpen was dus een grondwetswijziging nodig, en die werd gisteren (woensdag) met 315 tegenover 62 stemmen en twee onthoudingen in het Oegandese parlement goedgekeurd.

Stoelen gooien

Ondanks de overweldigende meerderheid in het parlement is de grondwetswijziging bijzonder controversieel. Het voorstel leidt al weken tot spanningen in het land en veroorzaakte zelfs tot een vechtpartij in het parlement waarbij met stoelen werd gegooid.

stttijn (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Ook de goedkeuring van de grondwetswijziging gisteren ging met grote spanningen gepaard. In de Oegandese hoofdstad Kampala braken rellen uit en de politie moest betogers terugdringen met traangas. 

De nieuwe wet, die nog door de president ondertekend moet worden, ruilt de maximumleeftijd voor een beperking van het aantal presidentiële termijnen. Maar omdat die beperking pas vanaf de volgende verkiezing van kracht wordt, kan Museveni nog twee termijnen aan de macht blijven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.