Goede intenties zijn onvoldoende

Oliebedrijven zijn te optimistisch over hun klimaatstrategie

Gabe Raggio / Pixabay

Europese olie- en gasbedrijven die klimaatneutraal willen zijn in 2050, hebben hun beleid daar nog onvoldoende op afgestemd, zegt Transition Pathway Initiative, een initiatief van investeerders die de transitie naar een koolstofarme economie monitoren.

TPI signaleert dat het beleid van Shell, Eni, Total en Repsol in overeenstemming is met de emissiereductie waarvoor het Klimaatakkoord van Parijs pleit. Bij BP en OMV is dat niet het geval.

Ondanks de goede intenties is geen van de bedrijven op weg naar nul-uitstoot of een route naar een maximale opwarming van de aarde met 1,5 graden Celsius. Met een dergelijke opwarming kunnen de ergste gevolgen van de klimaatverandering volgens wetenschappers voorkomen worden.

Snelle progressie

Volgens Adam Matthews, medevoorzitter van TPI, verandert de olie- en gassector in Europa snel. ‘Drie jaar geleden had nog geen enkel bedrijf doelstellingen om de CO2-intensiteit van de geleverde energie te verlagen. Nu hebben alle zes de grote olie- en gasbedrijven die TPI onderzocht, dergelijke doelen. En in de afgelopen zes maanden is significante vooruitgang geboekt. Bedrijven omarmen klimaatneutraliteit, denken over langetermijnstrategieën en scherpen hun doelstellingen aan.’

‘In de afgelopen zes maanden is significante vooruitgang geboekt’

Niet alle bedrijven zijn echter even ambitieus. Shell en Eni lopen voorop. Zo heeft Shell vorige maand aangekondigd de hele keten klimaatneutraal te willen maken. Dat zou betekenen dat er geen energie meer geleverd wordt aan belangrijke klanten in de luchtvaart- en transportsector die deze doelstelling niet delen.

Niet-Europese bedrijven

Shell wil de emissie-intensiteit in 2050 met 65 procent hebben verminderd en is daarmee het meest ambitieus in de sector, en komt het dichtst bij een 2 graden-scenario. Het bedrijf beweert echter een 1,5 graden-scenario te volgen, en dat is volgens TPI ‘niet consistent met onze analyse’. Eni wil de emissie-intensiteit van alle energieproducten met 55 procent terugdringen.

In februari kondigde de nieuwe ceo van BP, Bernard Looney, aan klimaatneutraal te willen zijn in 2050, of eerder. De emissie-intensiteit van verkochte producten zou met 50 procent moeten dalen voor dat jaar. BP en het Oostenrijkse OMV zijn volgens TPI de twee bedrijven waarvan het beleid nog niet in overeenstemming is met de klimaatdoelstellingen van Parijs.

TPI signaleert ook dat niet-Europese olie- en gasbedrijven niet voorop lopen als het gaat om klimaatbeleid. Van de 42 olie- en gasbedrijven met een hoofdkantoor buiten Europa die TPI in 2019 doorlichtte, was in geen enkel geval het beleid in overeenstemming met de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3148   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift