Oliegigant Vitol investeert miljoenen in windmolens

Unsplash (CC0)

 

Het Rotterdamse bedrijf Vitol is bij de grootste energiebedrijven ter wereld en naast in olie ook actief in gas en steenkool. Vitol heeft nu een dochterbedrijf opgericht onder de naam VLC Renewables dat 200 miljoen euro ter beschikking krijgt.

Daarmee moeten minderheidsparticipaties gekocht worden in Europese windmolenprojecten in verschillende fases van ontwikkeling: van geplande projecten tot parken in aanbouw en parken die al energie leveren.

‘Tegen 2025 zal bijna 27 procent van de Europese elektriciteit opgewekt worden door wind- en zonne-energie’

Het project is een joint venture met Low Carbon Ltd., een bedrijf dat al veel ervaring heeft met hernieuwbare energie.

‘Tegen 2025 zal bijna 27 procent van de Europese elektriciteit opgewekt worden door wind- en zonne-energie’, zegt Simon Hale, hoofd Investeringen bij Vitol. ‘Als grote speler op de Europese energiemarkt en belangrijke investeerder in energie-infrastructuur wereldwijd, wil Vitol een portefeuille aan hernieuwbare investeringen uitbouwen die zijn bestaande activiteiten complementeert.’

BP en Shell

Het nieuws volgt amper enkele weken na de aankoop door oliebedrijf BP van Chargemaster, het grootste Britse laadnetwerk voor elektrische auto’s met meer dan 6500 laadpalen.

Ook Shell deed vorig jaar een overname en kocht het Nederlandse bedrijf New Motion, dat 30.000 laadpalen beheert over heel Europa. Waarnemers zien in de overnames een teken dat oliebedrijven zich steeds meer bedreigd voelen door de opmars van elektronisch transport en hernieuwbare energie.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift