Olieramp, Haïti en Afghanistan domineerden Amerikaanse tv-journaals

Nieuws

Olieramp, Haïti en Afghanistan domineerden Amerikaanse tv-journaals

Jim Lobe

06 januari 2011

De grote Amerikaanse tv-netwerken hebben vorig jaar ongeveer 10 procent van alle zendtijd in hun avondjournaals besteed aan de olieramp in de Golf van Mexico. Ook de aardbeving in Haïti en de oorlog in Afghanistan waren grote onderwerpen.

De avondjournaals van ABC, NBC en CBS hebben samen gemiddeld 22 miljoen kijkers en zijn daarmee de meest bekeken nieuwsprogramma’s in de VS. Elk jaar publiceren onderzoekers een analyse van de journaals in het bekende Tyndall Rapport.

Chileense mijnwerkers

In de top-twintig van gebeurtenissen die het meeste aandacht kregen, komen volgens het rapport verder maar twee buitenlandse onderwerpen voor: de redding van de 33 Chileense mijnwerkers die twee maanden onder de grond vastzaten, en de oorlog in Irak.

Belangrijke binnenlandse onderwerpen waren de parlementsverkiezingen van 2010, de discussies over de hervorming van de gezondheidszorg, de barre winter, de werkloosheid, de problemen met het gaspedaal van Toyota’s en de bompakketten uit Jemen.

Minder terrorisme

Met uitzondering van dat laatste onderwerp kwamen Al Qaeda en andere terroristische groeperingen weinig voor in de Amerikaanse tv-journaals – een opvallende verschuiving in vergelijking met de voorbije jaren.

“Voor het eerst sinds 2001 stonden de islamitische wereld en de ‘as van het kwaad’ – Irak, Iran, Noord-Korea en zelfs Afghanistan en Pakistan – niet in het brandpunt van de buitenlandse verslaggeving”, zegt Andrew Tyndall, de samensteller van het rapport. “Dat toont aan dat de bekommernissen uit het tijdperk van George W. Bush stilaan minder belang krijgen.”

Van de 15.000 minuten die de avondjournaals van de drie zenders in 2010 in beslag namen, gingen 3859 minuten naar buitenlands nieuws of Amerikaanse buitenlandpolitiek. Dat is honderd minuten meer dan in 2009, maar ongeveer een kwart minder dan de records in het begin van de jaren negentig – met het einde van de Koude Oorlog – of in de twee jaren die volgden op de aanslag van 11 september 2001.

Prins William

Tyndall is vooral ontgoocheld over de minimale aandacht voor twee andere  buitenlandse nieuwsverhalen van 2010: het toenemende geweld in Noord-Mexico en de overstromingen in Pakistan. Ook aan de klimaatverandering en de groeiende macht van China besteedden de tv-journaals nauwelijks zendtijd. Dat laatste onderwerp was goed voor 94 minuten, iets meer dan de aankondiging van de trouwplannen van de Britse prins William.

Volgens een enquête van het Pew Research Center for the People & the Press zijn de tv-journaals voor twee derde van de Amerikanen de belangrijkste bron van informatie over nieuwsfeiten. Het internet wordt nu meer geraadpleegd dan de kranten en blijft snel in belang toenemen.