OLPC wil laptops droppen per helikopter

Nieuws

OLPC wil laptops droppen per helikopter

Jelle Mampaey

04 november 2011

Het non-profitproject One Laptop per Child (OLPC) wil laptops droppen per helikopter. Voorzitter Nicholas Negroponte is ervan overtuigd dat kinderen zichzelf kunnen leren om ermee te werken.

OLPC werkt aan een nieuwe modellen die een val van 10 meter hoog kunnen overleven en zelfs in de regen kunnen blijven liggen. “We zullen de tablets letterlijk uit helikopters gooien boven dorpen die geen elektriciteit en school hebben. Een jaar later gaan we terug om te kijken of de kinderen kunnen lezen”, zei Nicholas Negroponte, de voorzitter van OLPC op de Open Mobile Summit volgens de technologiesite The Register. Negroponte was gastspreker op de top over mobiele technologie, die deze week in San Francisco gehouden werd.

Zelf leren

Negroponte is ervan overtuigd dat kinderen zichzelf kunnen leren lezen als ze maar over de juiste technologie beschikken. Op die manier wil hij arme kinderen meer kansen geven.

Hij baseert zich op onderzoek van de Indische hoogleraar Sugata Mitra, die bekend is van zijn Gat in de Muur-experiment. Mitra plaatste openbare computers in sloppenwijken verspreid over heel India. De computers waren bevestigd in een gat in de muur. Het onderzoek toonde aan dat ongeletterde kinderen zichzelf kunnen leren hoe ze een computer moeten gebruiken en zelfs op internet kunnen leren surfen.

Alle kinderen bereiken

Het doel van OLPC is elk kind te voorzien van een stevige, goedkope, energiezuinige laptop die met het internet verbonden is. Zo krijgt elk kind dezelfde kansen om zich te ontwikkelen en kunnen kinderen met elkaar en met de wereld in contact treden. OLPC ontwikkelt zelf hardware, software en inhoud.

In Latijns-Amerika zijn momenteel al 1,7 miljoen kinderen en leerkrachten betrokken bij een project van OLPC. In Uruguay beschikt elke basisschool over een laptop. In Peru beschikt het grootste aantal scholen, meer dan achtduizend, over een laptop van OLPC. Andere belangrijke partners zijn Argentinië, Mexico en Rwanda. OLPC is ook actief in Gaza, Afghanistan, Haiti, Ethiopië en Mongolië.