Olympische medailles krijgen Chinese toets

Nieuws

Olympische medailles krijgen Chinese toets

Joren Gettemans

24 juli 2008

De zesduizend gouden, zilveren en bronzen medailles die China klaar heeft voor de Olympische Spelen en de Paralympics, zijn gemaakt uit grondstoffen van over de hele wereld. Het zijn bovendien de eerste medailles in de geschiedenis van de Spelen die niet helemaal uit metaal gemaakt zijn: ze zijn ingelegd met kostbaar jade.

Vooraan zien de medailles er net uit als alle voorgaande modellen. Volgens de strikte bepalingen het Olympisch Comité staat daarop de Griekse godin Nike en de Panathinaikos Arena. De gouden en zilveren medailles zijn gemaakt van puur zilver, bij de gouden medailles moet daar een laagje van minimaal zes gram goud bovenop.
De organisatoren in Peking zijn vooral trots op de achterkant van de medailles. Die bestaat voor het eerst in de geschiedenis niet enkel uit metaal. Een inleg met het kostbare jade geeft de medailles een onmiskenbare Chinese toets.
Jade is een typisch Chinees mineraal dat al sinds de Han-dynastie gebruikt wordt als edelsteen. Het wordt in China geassocieerd met begrippen als schoonheid, perfectie, macht en onsterfelijkheid.
De productie van de medailles gebeurt door de China Banknote Printing and Minting Corporation, een staatbedrijf in Sjanghai. Volgens het organiserend comité hebben ontelbare Chinese ambachtslui zich ingezet om het jade te bewerken voor de medailles. Ook de houten doosjes waarin de medailles bewaard worden en de bijgaande certificaten zijn volgens traditionele Chinese technieken gemaakt. De doosjes zijn rechthoekig maar de kanten zijn licht gekromd, wat hemel en aarde symboliseert. Het certificaat is gemaakt van fijne zijde en traditioneel rijstpapier.

Edelmetaal uit Chili en Australië

China is sinds begin dit jaar de grootste goudproducent ter wereld, maar toch is de meer dan dertien kilo goud voor de hoogste medailles niet uit het land zelf afkomstig. Het goud wordt geleverd door het Australische BHP Billiton, het grootste mijnbedrijf ter wereld en officiële sponsor van de Spelen. Ook de 1.340 kilo zilver en de 830 kilogram brons zijn afkomstig uit de mijnen van BHP. De Escondidamijn in Chili leverde het koperconcentraat dat in het goud zit verwerkt en de koperkathodes die nodig waren voor de aanmaak van de bronzen medailles. De Canningtonmijn in Queensland, Australië leverde het zilver en lood voor de zilveren medailles.
“Deze uitgelezen medailles staan voor de ultieme expressie in atletische prestaties”, zei Jiang Xiaoyu van het organiserend comité in Peking bij de voorstelling van de medailles. “Het unieke design staat voor de ambitie van de Spelen in Peking.”