‘Dit moet een aansporing tot actie zijn’

Om klimaatdoelen Parijs nog te halen, moet uitstoot 7 keer sneller dalen dan huidige tempo

Ivan Radic (CC BY 2.0)

De wereld moet een flinke inhaalbeweging maken als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, blijkt uit cijfers van consultancybedrijf PwC.

De wereld moet een flinke inhaalbeweging maken als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, blijkt uit cijfers van consultancybedrijf PwC. Vanaf nu moet de uitstoot elk jaar 17,2% dalen - of zeven keer sneller dan het huidige tempo.

De achterstand stapelt zich op. Vorig jaar berekende PwC (voorheen PricewaterhouseCoopers) nog dat de uitstoot jaarlijks met 15,2 procent naar beneden moet om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden. In het nieuwe rapport is dat cijfer gestegen tot 17,2 procent.

Sinds 2000 heeft geen enkel G20-land ooit meer dan 11 procent kunnen verminderen in één jaar tijd.

De kloof met wat de wereld in werkelijkheid haalt, is groot: een magere 2,5 procent. De wereld moet dus zeven keer sneller de CO2-uitstoot terugdringen dan tot nog toe het geval was. Om dat in perspectief te plaatsen: sinds 2000 heeft geen enkel G20-land ooit meer dan 11 procent kunnen verminderen in één jaar tijd. Groot-Brittannië is recordhouder met een uitstootreductie van 10,9 procent in 2014.

Geen wanhoop, maar aansporing tot actie

‘Dat de wereld zeven keer sneller koolstofarm moet worden, is geen uitroep van wanhoop, maar moet een aansporing tot actie zijn’, zegt Emma Cox van PwC. ‘Het tempo moet veel hoger en drastische veranderingen zijn wel degelijk mogelijk als het bedrijfsleven en de politiek op één lijn komen.’

Positief is alvast dat hernieuwbare energiebronnen vorig jaar sterk in de lift zaten, zegt PwC. Zonne- en windenergie groeiden met respectievelijk 24,4 en 13,1 procent, vooral in Azië, de VS en Europa.

‘De versnelling van de inzet van wind- en zonne-energie overal ter wereld laat zien dat er verandering mogelijk is’, zegt Cox. ‘De wereld is bezig de groei los te koppelen van de CO2-uitstoot, nu moet die trend uitgroeien tot een wereldwijde stroming.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.